Izvor: http://www.agrobiznis.net

Mlekara Lazar potpisala ugovor za izgradnju biogas postrojenja u iznosu od $1.5 miliona za preradu otpadnih voda i proizvodnju struje

Predstavnici Mlekare Lazar iz Blaca i kompanije GHD iz Viskonsina (SAD) su danas potpisali ugovor za izgradnju biogas postrojenja na farmi muznih krava u Blacu. Celokupan iznos investicije je $1.5 miliona, dok se većina ovog iznosa odnosi na izgradnju prateće infastrukture biogas postrojenja na samoj farmi.

Očekuje se da će do septembra 2011. godine ovo postrojenje biti u funkciji, i kao takvo predstavljaće jedan od najznačajnijih transfera tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Ozvaničenjem ugovora, počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona.Uz primenu ove tehnologije, Mlekara Lazar će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Očekivana otplata investicije je tri godine.Susan Fritz, Direktorka USAID u Srbiji istakla je da je primena odgovarajućih tehnologija u tretiranju otpada izuzetno bitna za poljoprivredu, jer ne samo da predstavlja ekološki odgovornu praksu, već omogućuje i velike uštede, a samim tim i veće prihode.“Mlekara Lazar je prepoznala prednost korišćenja takozvanih ‘zelenih’ tehnologija. Naravno, zakon o energetici nam omogućuje da iskoristimo prednosti proizvodnje struje po subvencionisanim cenama i time unapredimo poslovnu konkurentnost….. Uzimajući u obzir da je nasa investicija na neki način pionirski poduhvat, očekujemo da nam relevantne državne institucije pruže odgovarajuću podršku u obezbedjivanju potrebnih saglasnosti i dozvola, i na kraju omoguće preuzmanje proizvedene struje, povezivanjem sa energetskim sistemom Srbije“ – Milan Vidojević, direktor Mlekare Lazar.Ova aktivnost je inicrana od strane Američkog Ministarstva Poljoprivrede (USDA) kroz projekat za promociju obnovljivih izvora energije, dok je USAID Agrobiznis projekat odigrao ključnu ulogu približivši mlekarskoj i mesnoj industriji u Srbiji ovu vrstu tehnologije. USAID Agrobiznis projekat je projekat podrške srpskoj poljoprivredi finansiran od strane Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID). Osnovni ciljevi projekta su povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda i kreiranje novih radnih mesta u poljoprivredi. Aktivnosti projekta su usmerene ka povećavanju efikasnosti i konkurentnosti preduzeća iz šest poljoprivrednih sektora.Peduzeće Lazar počelo je sa radom 1994. godine sa dva radnika. Danas ovo preduzeće prerađuje oko 50.000 litara mleka dnevno a kapaciteti su 80.000 litara. 160 radnika trenutno radi u mlekari Lazar a preko 2.500 gazdinstava proizvodi mleko za potrebe proizvodnje. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga. U okviru Lazar d.o.o. posluje i farma sa 600 muznih krava. Očekuje se da će do septembra 2011. godine ovo postrojenje biti u funkciji, i kao takvo predstavljaće jedan od najznačajnijih transfera tehnologije u sferi poljoprivrede i obnovljivih izvora energije. Ozvaničenjem ugovora, počinje realizacija jedne od najvećih lokalnih investicija na jugu Srbije, koja ujedno predstavlja šansu za dalji razvoj stočarske i mlekarske industrije, kao i regiona.

Uz primenu ove tehnologije, Mlekara Lazar će rešiti problem biorazgradivog otpada sa farme i proizvodnog procesa mlekare (stajnjak i surutka) koristeći otpad kao energent za proizvodnju biogasa i struje. Očekivana otplata investicije je tri godine. Susan Fritz, Direktorka USAID u Srbiji istakla je da je primena odgovarajućih tehnologija u tretiranju otpada izuzetno bitna za poljoprivredu, jer ne samo da predstavlja ekološki odgovornu praksu, već omogućuje i velike uštede, a samim tim i veće prihode. „Mlekara Lazar je prepoznala prednost korišćenja takozvanih ‘zelenih’ tehnologija. Naravno, zakon o energetici nam omogućuje da iskoristimo prednosti proizvodnje struje po subvencionisanim cenama i time unapredimo poslovnu konkurentnost….. Uzimajući u obzir da je nasa investicija na neki način pionirski poduhvat, očekujemo da nam relevantne državne institucije pruže odgovarajuću podršku u obezbedjivanju potrebnih saglasnosti i dozvola, i na kraju omoguće preuzmanje proizvedene struje, povezivanjem sa energetskim sistemom Srbije“ – Milan Vidojević, direktor Mlekare Lazar.

Ova aktivnost je inicrana od strane Američkog Ministarstva Poljoprivrede (USDA) kroz projekat za promociju obnovljivih izvora energije, dok je USAID Agrobiznis projekat odigrao ključnu ulogu približivši mlekarskoj i mesnoj industriji u Srbiji ovu vrstu tehnologije. USAID Agrobiznis projekat je projekat podrške srpskoj poljoprivredi finansiran od strane Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID). Osnovni ciljevi projekta su povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda i kreiranje novih radnih mesta u poljoprivredi. Aktivnosti projekta su usmerene ka povećavanju efikasnosti i konkurentnosti preduzeća iz šest poljoprivrednih sektora. Peduzeće Lazar počelo je sa radom 1994. godine sa dva radnika. Danas ovo preduzeće prerađuje oko 50.000 litara mleka dnevno a kapaciteti su 80.000 litara. 160 radnika trenutno radi u mlekari Lazar a preko 2.500 gazdinstava proizvodi mleko za potrebe proizvodnje. Mlekara otkupljuje mleko iz Topličkog i Rasinskog okruga. U okviru Lazar d.o.o. posluje i farma sa 600 muznih krava.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">