Rezultati analiza prisustva aflatoksina u mleku su nepouzdani pošto za iste uzorke “Mlekara Subotica” ima značajno različite rezultate, pa je stoga potrebno angažovati nezavisnu laboratoriju iz Evropske unije koja će uzimati isti broj istovrsnih uzoraka za sve mlekare, izjavio je Tanjugu generalni direktor “Mlekare Subotica” Milan Grujić.

On je precizirao da “Mlekara Subotica” uradila dvostruko više analiza na prisustvo aflatoksina od zakonom propisanih, da su te analize bile negativne, i da je pitanje povišene koncentracije aflatoksina pojava ne samo u Srbiji nego u celom regionu.
Grujić je posebno naglasio da se aflatoksin ne proizvodi u mlekarama nego na farmama krava upotrebom stočne hrane, a da su rezultati analiza nepouzdani pošto za iste uzorke u ovoj mlekari imaju značajno različite rezultate.

“’Mlekara Subotica’ ima najstrožiju kontrolu sirovog mleka i najsavremeniju proizvodnju mlečnih proizvoda u Srbiji, a upotreba proizvoda ‘Mlekare Subotica’ je potpuno bezbedna po zdravlje ljudi”, rekao je Grujić Tanjugu.

On je rekao i da “Mlekara Subotica“ nije proizvođač stočne hrane nego prerađivač mleka i proizvođač mlečnih proizvoda. “Pravilnik na koji se nadležne inspekcije pozivaju je prepisana norma Evropske unije, a Srbija, koliko je nama poznato, još nije članica EU. Pre prepisivanja tih normi u samoj organizaciji poljoprivredne proizvodnje nije učinjeno ništa pa je pravilnik neprimenljiv”, smatra Grujić.

Tanjugov sagovornik je celu situaciju oko prisustva aflatoksina u mleku ocenio kao “ispolitizovani događaj”.
“Nepotrebno povlačenje proizvoda sa tržišta značajno će ugroziti poslovanje ‘Mlekare Subotica’ koja će biti prinuđena da otkazuje otkup sirovog mleka. Ukoliko hoćemo objektivnu sliku stanja na tržištu potrebno je angažovati nezavisnu laboratoriju iz Evropske unije koja će uzimati isti broj istovrsnih uzoraka za sve Mlekare“, zaključio je Grujić.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">