„Mlekarski sektor može da bude okosnica poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji, imajući u vidu potencijale kojima raspolaže“, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić otvarajući stručno-naučni skup „Dan mleka“.

Proces pridruživanja Srbije EU je veliki izazov i za naše mlekarstvo, koji otvara mogućnosti za unapređivanje i intenzivan razvoj te oblasti, ocenio je ministar Glamočić na stručno-naučnom skupu održanom na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu u okviru obeležavanja šest decenija postojanja i rada te visokoškolske ustanove.

Ministar poljoprivrede je istakao da taj proces podrazumeva i značajne napore u reformisanju tog sektora, od uspostavljanja odgovarajuće administrativne strukture do uvođenja potrebnih standarda EU u proizvodnji mleka na farmama, preradi i plasmanu na evropska tržišta.

„Ministarstvo poljoprivrede radi sa punom posvećenošću u ostvarivanju zaokruženog sistema bezbednosti hrane, a u prilog tome govori usaglašavanje pravilnika kojima se definiše nivo kontaminenata u hranivima i hrani“, predočio je ministar Glamočić na skupu kojem su prisustvovali mnogobrojni proizvođači mleka, predstavnici mlekarske industrije, stručnjaci i gosti iz inostranstva.

Ukazujući na značaj izmena odgovarajućih propisa u agraru, ministar Glamočić je naveo da je izmenom samo jednog od pravilnika, mlekarskoj industriji omogućen izvoz znatne količine novog proizvoda, namaza od kajmaka, za koji se troši 12 do 15 litara mleka po kilogramu.

„Interesovanje za taj proizvod je u svetu veliko, a srpske mlekare već su počele da ga izvoze u Rusiju, SAD, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, a uskoro će i u Australiju i Ujedinjene Arapske Emirate“, precizirao je ministar Glamočić.

Radni deo „Dana mleka“ otvorio je generalni sekretar Evropske mlekarske asocijacije Aleksander Anton prezentacijom najznačajnijih aspekata reforme poljoprivredne politike EU i njenom uticaju na mlekarski sektor.

On je napomenuo da će Srbija u predstojećem periodu, i pre nego što postane punopravni član EU morati da sprovodi sva pravila zajedničke poljoprivredne politike EU koja je usvojena ove godine.

Anton je naglasio da, imajući u vidu mogućnosti koje je ovih dana video kod nas, Srbiji predviđa „veliku budućnost u proizvodnji mleka“, i dodao da će naša zemlja sigurno imati stabilno tržište sa svojih 1,5 miliona litara mleka proizvodnje godišnje.

U toku naučno-stručnog skupa ministar Glamočić je uručio priznanja najboljim proizvođačima kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka u Srbiji.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">