Reklama

Pokrajinski sekretarijat objavio rezultate analize mleka, koji ponovo pokazuju da većina uzoraka ima znatnu količinu aflatoksina.

Dok uveliko traje nepotpisana marketinška kampanja sa javnim ličnostima, koja bi trebalo da vrati poverenje potrošača u mleko, čini se da ponovo kreće afera sa povećanom količinom aflatoksina u ovoj namirnici.

Pokrajinski zavod za poljoprivredu objavio je na svom internet-portalu rezultate analiza mleka koje su obavljene u laboratoriji FINS-a (Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu). Analizirano je 59 uzoraka mleka vodećih proizvođača i, kako se navodi, u većini uzoraka prisustvo aflatoksina veće je od evropskog standarda od 0,05 mikrograma, odnosno količine koja je i u Srbiji važila do pre dva meseca. Samo devet od 59 uzoraka zadovoljava evropski standard od 0,05 mikrograma. Ali, kako je krajem februara maksimalna dozvoljena količina ove materije podignuta na 0,5 mikrograma po kilogramu, većina uzoraka se uklapa u novu granicu.

U Ministarstvu poljoprivrede juče nisu komentarisali ove rezultate, ali je Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede pre nekoliko dana ponovio da mleko u Srbiji sme da se pije, jer je, kako je rekao, nivo aflatoksina ispod propisanih 0,5 mikrograma po kilogramu.

– Mleko koje je do sada ispitivano, a analize se kontinuirano rade, sadrži aflatoksin ispod propisanog nivoa od 0,5 mikrograma po kilogramu. Inspekcija nije prekidala rad. Sve farme se i dalje kontrolišu i tako će biti dok situacija ne bude potpuno pod kontrolom – kazao je Golubović za agenciju Beta.

Afera sa povećanom količinom aflatoksina u mleku potresala je Srbiju u toku gotovo celog februara. Najpre je pokrajinski sekretarijat objavio rezultate koji su bili označeni kao alarmantni, na šta je nadležno republičko ministarstvo reklo da je reč o politizaciji. Rešenje za problem koji je izbio zbog toga što je količina ove materije bila veća od zakonom propisanih 0,05 mikrograma po kilogramu, nadležni su našli u tome što su izmenili propis i doneli odluku da je nova dozvoljena količina deset puta veća – 0,5 mikrograma po kilogramu. Vlada je posle svega nekoliko dana najavila i da će dozvoljenu granicu opet vratiti na evropski standard od 0,05 mikrograma, ali se to još nije dogodilo. Država je na ovaj način odlučila da ide linijom manjeg otpora i umesto da pooštri propise za stočnu hranu, što je i bio uzrok celog problema, i prati evropske trendove u bezbednosti hrane, pokazala da tome nije dorasla.

Kako je „Politika” ranije već pisala, preuzimanje propisa iz Evropske unije urađeno je površno i bez poštovanja logičnog sleda. Srbija je krenula u usaglašavanje propisa sa EU i 2011. godine smanjila dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku, ali je zadržala stare propise za stočnu hranu, odnosno nismo išli prirodnim i logičnim redosledom. Sa druge strana, Evropa je najpre podigla standarde za stočnu hranu i uvela edukaciju za farmere, a mi preko noći samo visoke standarde za mleko.

Žaljenje Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa žaljenjem konstatuje da u Srbiji i dalje postoji pojava uzorkovanja mleka od strane neovlašćenih lica na nepropisan, neadekvatan i nestručan način čiji rezultati uznemiravaju javnost i nanose ekonomsku štetu domaćim proizvođačima mleka, kaže se u saopštenju tog ministarstva „Politici”. Takođe, za žaljenje je, kaže se u saopštenju, i što takve aktivnosti podstiče Vlada Vojvodine u nameri da skrene pažnju javnosti sa kriminalnih afera njenih najviših funkcionera.

Autor: S. Despotović
Izvor: Politika

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">