Reklama

Mlekara Subotica, koja posluje u okviru „Dunav hrana grupe“, obezbedila je pod povoljnim uslovima nabavku tri nova savremena uređaja za automatsku mužu krava – izmuzišta, za potrebe tri kooperanta ove mlekare, u ukupnoj vrednosti od oko 40.000 evra.

Kako je prilikom obilaska tri farme u regionu Subotice i Sombora Tanjugu rekao direktor sirovinskog sektora Mlekare Subotica Goran Stoparić, izmuzišta su nabavljena objedinjenom nabavkom, čime je smanjena njihova pojedinačna cena, a Mlekara je kreditirala nabavku za dva farmera, dok je treći sam obezbedio kreditnu liniju.

Najpovoljniju ponudu za ovu nabavku dalo je preduzeće „Luković – agri“ iz Kule, regionalni distributer italijanskog preduzeća „Milk lajn“, a dva izmuzišta vredna oko 11.000 i oko 14.000 evra, Mlekara je kreditirala u celokupnom iznosu, na period od četiri godine, sa kamatom od šest odsto godišnje i grejs periodom od šest meseci.

Izmuzišta „Milk lajn“ instalirana su na farmama Andora Kovača iz Čantavira, Josipa Dulića iz Đurđina i Nikole Nastasića iz Obzira kod Sombora.

Prema Stoparićevim rečima, u Mlekari Subotica je procenjeno da postoji veliki broj farmi sa visokom proizvodnjom koja nije tehnološki pokrivena, a da bi se kroz pomoć farmerima za instalaciju izmuzišta smanjilo vreme muže, a podizanjem tehnološkog nivoa bi se povećao i kvalitet sirovog mleka, odnosno sirovine za Mlekaru Subotica.

“Na farmi Andora Kovača, na primer, dnevno se dobije oko 400 litara mleka, a za mužu je bilo potrebno i do tri sata. Instalacijom ovih savremenih izmuzišta vreme muže je smanjeno, a ova farma je dokaz da se njihovom instalacijom povećava i kvalitet, jer je Kovač, nakon instalacije ove linije, postigao kvalitet sirovog mleka EU kvaliteta”, rekao je Stoparić Tanjugu.

Generalni direktor Mlekare Subotica Milan Grujić prilikom obilaska ove tri farme izjavio je Tanjugu da je pomoć farmerima – dobavljačima sirovog mleka, „decenijska praksa“ ovog preduzeća, a da iznos te pomoći zavisi od plasmana gotovih proizvoda na tržištu.

Grujić je najavio da je za narednu, 2013. godinu, planom poslovanja Mlekare previđeno ulaganje tri miliona evra u modernizaciju Mlekare, ali i pomoć farmerima.“

„Što mi budemo uspešniji u poslu prerade i prodaje na domaćem i regionalnom tržištu, to ćemo biti u većoj mogućnosti da pomažemo primarnu proizvodnju, što je nama i najvažniji cilj, jer bez kvalitetnog mleka i dovoljne količine mi ne možemo da ostvarimo svoje poslovne ciljeve“, rekao je Grujić.

Mlekara Subotica u ovoj godini će otkupiti ukupno 58 miliona litara sirovog mleka od 1.600 kooperanata, od kojih su 260 porodične farme.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">