Mogućnost da Srbija uveze hranu koja sadrži dioksin je „ravna nuli“, rekao je u Berlinu srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin.

Zaista obavljamo rigorozne kontrole. U 2010. godini urađeno je 280.000 veterinarskih kontrola. Srbija je zemlja bez genetski modifikovane hrane“, naglasio je Dragin. „Ako ništa drugo nije bilo dobro iz 90-ih godina, velikih sankcija i kolapsa industrije, to je da smo zbog toga ostali zemlja sa izuzetno čistim prirodnim resursima, zemlja dobre i kvalitetne hrane“, naglasio je Dragin koji je predvodio delegaciju srpskog Ministarstva poljoprivrede na najvećem svetskom sajmu poljoprivrede Zelena nedelja“ u Berlinu. „Zelena nedelja“ ove godine je okupila 1.600 izlagača iz više od 50 zemalja širom sveta, iako je senku na njeno održavanje bacila nemačka afera sa dioksinom u stočnoj hrani koja je zatrovala jaja, pileće i svinjsko meso.

Pomoćnik srpskog ministra za poljoprivredu Miloš Milovanović naglasio je da sajam poljoprivrede Zelena nedelja u Berlinu za predstavnike Srbije ima politički karakter. „Sajam je izuzetna prilika za susrete, produbljivanje i učvršćivanje starih veza, ali i otvaranje novih polja saradnje“, istakao je Milovanović. „Na osnovu razgovora koji su pokretani tokom tog sajma ranijih godina, zabeležen je rast spoljno-trgovinske razmene“, naveo je on, napominjući da je prošle godine ostvaren izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.

Podsetiću da je Srbija šest godina bila neto uvoznik, a da 2010. godine suficit iznosi više od milijardu dolara. To jeste dobar rezultat u relativno kratkom vremenskom periodu, i ono što nema nijedna zemlja u regionu jugoistočne Evrope, ali je to daleko od onoga što mi možemo , ocenio je Milovanović. Srbija izvozi voće i povrće, a u poslednje vreme i sireve i vina, i jedina je zemlja u regionu koja ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom. Saradnici srpskog resornog ministarstva nadaju se što bržem statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, jer bi time stekli pravo na finansijska sredstva iz evropskih pretpristupnih fondova za sektore voća, povrća, mesa i mleka, ali istovremeno i za ruralni razvoj.

I dok je proteklih godina nacionalni štand Srbije na međunarodnom sajmu u Berlinu predstavljan sa tradicionalnim roštiljem, šljivovicom i srpskim rukotvorinama na kojem su dominirali ćilimi, pletene čarape i torbice, opanci i zlatovez, ove godine primetna je modernija postavka štanda. Sa evropskim tendencijama Srbije i činjenicom da ćemo u vrlo kratkom vremenu postati kandidati za ulazak u Evropsku uniju, malo se i stajling našeg štanda izmenio, objasnio je srpski ministar poljoprivrede.

Izvor: Biznis

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">