Reklama

Nova Strategija polјoprivrede definiše razvojne cilјeve i prioritete uz potpuno uvažavanje koncepta održivog razvoja i jačanje nove uloge polјoprivrede u ekonomiji i društvu, ocenio je danas ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić.

On je na prezentaciji ovog dokumenta u Narodnoj banci Srbije, naveo da su Strategijom definisana nova rešenja za pravedniju i ravnomerniju raspodelu raspoloživih sredstava svim potencijalnim korisnicima.

Prema njegovim rečima, reforma polјoprivredne politike trebalo bi da doprinese stvaranju pouzdanog i atraktivnog poslovnog ambijenta u polјoprivredno-prehrambenom sektoru, da obezbedi veću stabilnost dohotka polјoprivrednih proizvođača i blagostanje seoskog stanovništva.

Ministar Glamočić je rekao da Strategija obuhvata planirani period našeg ulaska u EU i podrazumeva zajedničke agrarne politike ove zajednice.

“Za mene ovaj dokument praktično znači predlog mera i poslova za pristup u EU i predlažem da ga tako analiziramo i dopunjujemo”, rekao je Glamočić i pozvao stručnu javnost i predstavnike resornih institucija da se sa svojim predlozima uklјuče u javnu raspravu o ovom nacrtu.

Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio ukazao je da su sve zemlјe prenele na EU kompetencije vezane za polјoprivredu i dodao da će Francuska pomoći Srbiji da se dobro pripremi za pridruživanje EU u ovoj oblasti.

“Poznato je da je jedan od aduta Srbije i njen polјoprivredni potencijal. Ali nije dovolјno imati potencijal, nego i strategiju da bi se taj potencijal realizovao”, zaklјučio je francuski ambasador.

Događaju su, pored ministra Glamočića i drugih predstavnika Ministarstva, prisustvovali ambasador Francuske u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio, predstavnici fakulteta i instituta, ekspertski tim učesnika koji su radili na procesu izrade dokumenta, predsednici radnih grupa, javnog, privatnog, civilnog sektora i mediji u velikom broju.

U narednom periodu, Nacrt Strategije biće predstavlјen u Novom sadu, Čačku i Nišu.

Strategija polјoprivrede i ruralnog razvoja RS 2014 – Nacrt

Komentare i sugestije možete uneti u obrazac i poslati na Email adresu: strategija@minpolj.gov.rs.

Svoje komentare možete poslati preporučenom poštom i na adresu Info centra Ministarstva: Omladinskih brigada broj 1, sa naznakom NACRT STRATEGIJE POLjOPRIVREDE I RURALNOG RAZVOJA 2014-2024.

Izvor: http://uap.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">