Nacrt novog zakona o poljoprivrednom zemljištu biće završen do marta naredne godine, a najveće promene odnosiće se na uređenje i monitoring korišćenja zemljišta, ali i na pooštravanje kaznenih odredbi, izjavio je u subotu direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Zoran Knežević.

„Probaćemo da otklonimo nedostatke u primeni postojećeg zakona, pre svega u delu korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini“, rekao je Knežević agenciji Beta i naveo da će se pooštriti kontrola svih zakupaca poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, ali nije želeo da iznosi pojedinosti. Kako je dodao, promene će se odnositi i na poglavlja zakona vezana za uređenja poljoprivrednog zemljišta, i to u delu zemljišta kod komasacija i navodnjavanja.

Knežević je ocenio da se „najveći nedostaci kod korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini odnose se na nedovoljan monitoring i nepostojanje adekvatnih kaznenih odredbi“. Kako je objasnio, razmatra se uvođenje novih kaznenih odredbi, kao i povećanje iznosa već postojećih kazni, ali i povećanje broja poljoprivrednih inspektora koji kontrolišu na koji način se postupa sa zemljištem.

„Trenutno u Srbiji ima 19 poljoprivrednih inspektora što je nedovoljno, zbog čega se planira povećanje njihovog broja u saradnji sa lokalnim samoupravama“, kazao je direktor Uprave za zemljište. Knežević je kazao da u Srbiji, od ukupno pet miliona hektara obradivih površina, svake godine neobrađeno ostane od 200.000 do 500.000 hektara.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">