Reklama

Izvor: PKS
Datum: 21. jul

Robni izvoz Srbije u prvih pet meseci ove godine povećan je 20,4 odsto u odnosu na prošlu, dok je izvoz usluga za prva četiri meseca 2010. veći za 2,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, ukazuju u Centru za naučno istraživački rad PKS

Robni izvoz Srbije u prvih pet meseci ove godine iznosio je 3.593,9 miliona dolara, što je za 20,4 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u analizi Centra za naučno istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, dominantan udeo od 90,9 odsto u ukupnom robnom izvozu Srbije imala je prerađivačka industrija. Udeo poljoprivrede, lova i šumarstva u izvozu iznosio je 5,8 odsto, proizvodnje električne energije, gasa i tople vode 2,7 odsto i ekstraktivne industrije 0,6 odsto. Ostale privredne oblasti, među kojima su ribarstvo, nekretnine, komunalne delatnosti, nisu značajnije učestvovale u robnom izvozu. U okviru prerađivačke industrije, najveći izvoz u prvih pet meseci ove godine ostvaren je u industriji osnovnih metala 18 odsto robnog izvoza Srbije, prehrambenih proizvoda i pića 14,3 odsto, hemijskih proizvoda 9,7 odsto, ostalih mašina i uređaja 6,3 odsto, gume i plastike 6,3 procenata, drugih električnih mašina i aparata 5,5 i tekstilnih prediva i tkanina 3,1 odsto.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije (SMTK), u izvozu Srbije najveće učešće imali su gvožđe i čelik 364 miliona dolara, obojeni metali 261 milion dolara, električne mašine i aparati 196 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih 173 miliona dolara i povrće i voće 169 miliona dolara. Izvoz ovih pet odseka čini gotovo trećinu ukupnog izvoza. Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, u posmatranom periodu jesu kukuruz žuti, u vrednosti od 80,2 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 53,4 miliona dolara, malina Rolend, smrznuta, bez dodatka šećera u vrednosti od 37,9 miliona dolara, malina Griz smrznuta u vrednosti od 19,5 miliona dolara, pivo dobijeno od slada u bocama u vrednosti od 19 miliona dolara, ulje sojino sirovo u vrednosti od 15,7 miliona dolara, jestivo ulje od suncokreta u vrednosti od 15,3, jabuke, sveže i ostale u vrednosti od 14,5 miliona dolara i pšenica obična, osim za setvu u vrednosti od 13,4 miliona dolara. Posmatrano po odsecima SMTK, dominiraju robne grupe žitarice i proizvodi na bazi žitarica, u vrednosti od 173 miliona dolara, sa učešćem od 4,8 odsto u ukupnom robnom izvozu i voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 169,3 miliona dolara i učešćem od 4,7 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Bilans razmene usluga s inostranstvom, prema poslednjim raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, koje prenosi Centar za naučnoistraživački rad PKS, za prva četiri meseca 2010. godine bio je negativan – zabeležen je deficit od približno 20,5 miliona dolara. U posmatranom periodu ostvaren je izvoz usluga u vrednosti od 1.026,5 miliona dolara, što je za 2,7 odsto više u odnosu na isti period 2009. godine. U periodu januar-mart 2010. godine u odnosu na isti period 2009, prihodi od izvoza usluga Srbije povećani su za 0,4 odsto. Po vrstama usluga, izvoz usluga saobraćaja za prva četiri meseca 2010. iznosio je 228,7 miliona dolara, turističkih usluga 203 miliona dolara, usluga komunikacija 55,3 miliona dolara i usluga investicionih radova u inostranstvu 50,6 miliona dolara, dok na ostalo otpada 488,8 miliona dolara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">