Savremena poljoprivreda je visoka tehnologija, a novi preparati u toj oblasti treba da vrate plodnost zemljišta i bez tradicionalnih metoda. Tako je u našoj zemlji predstavljeno đubrivo nano tehnologije, koje, prema tvrdnjama stručnjaka, znatno povećava prinos gajenih kultura, ali bez štetnih posledica po čovekovu okolinu. Đubrivo je visoko koncentrovano, a dobijeno je nano tehnologijom iz prirodnog stajnjaka. Ime preparata je „Nagro“, a delo je ruskih naučnika koji su najnovija dostignuća molekularne biologije povezali s nanotehnologijom. Novo đubrivo je ispitano i već se primenjuje u različitim klimatskim zonama svih bivših republika Sovjetskog Saveza.

Sada proučavamo kako će to đubrivo delovati u Srbiji, kaže za Radio Novi Sad rektor orenburškog Državnog agrarnog univerziteta Vladimir Kakakuljev.

„Došli smo da predstavimo ovaj naš preparat i da predložimo kolegama u Srbiji da ga ispitaju na svojim oglednim poljima. Zanima nas kakve rezultate nano đubrivo daje u ovdašnjim klimatskim uslovima. To će uraditi naučnici sa Beogradskog univerziteta, Instituta Tamiš i s novosadskog Poljoprivrednog fakulteta“, rekao je Kakakuljev.

„Nagro“ đubrivo namenjeno je i konvencionalnoj i organskoj biljnoj proizvodnji, tvrdi Kakakuljev. On objašnjava da je taj preparat ujedno i brana GMO inženjeringu.

„Glavni cilj ovog đubriva je da celu agronomiju pretvori u ekološku i organsku. To je borba protiv genetički modifikovanih organizama, jer genetski inženjering ima cilj da poveće prinose, ali ovde je reč o suprotnom putu koji želi da bude biološki i organski, te da bude suprotan genetskom inženjeringu“, naglašava Kakakuljev.

O velikoj moći nano tehnologije govori i koncentracija preparata. Naime, jedna bočica „Nagro“ dubriva sadrži velike količine stajnjaka. A primena je jednostavna, objašnjava profesor Kakakuljev.

„To je koncentrovani stajnjak. Zapravo jedna bočica zapremine pola litra sadrži koncentrovanu količinu 2,5 tone stajnjaka, jer je primenjen nano tretman. Na jedan hektar, kada se obrađuje seme, koristi se pola litra nano đubriva, a kada se prska, koristi se 7 decilitara po hektaru. To je zato jer jedna doza „Nagro“ (nano đubriva) se razblažuje sa 300 delova vode, na taj način Nagro i leči i hrani zemlju“, tvrdi Kakakuljev.

Visoke tehnologije u poljoprivredi moraju se pratiti. Zato je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu potpisao protokol o saradnji sa orenburškim Državnim agrarnim univerzitetom.

Saradnja sa ruskim univrezitetom, omogućiće veću studentsku razmenu, najavljuje dekan novosadskog fakulteta Milan Popović.

„Ovom saradnjom naši i ruski naučnici će imati mogućnost da formiraju, konstruišu i rade na zajedničkim projektima. Takođe, želimo da ovom saradnjom damo mogućnost razmene naših istraživača i studenata koji će moći da posete univerzitet u Oremburgu, a studenti iz Rusije će moći da posete i novosadski Poljoprivredni fakultet i tako razmene naučna iskustva“, zaključio je Popović.

Želimo da „Nagro“ đubrivo pokaže kvalitet na njivama, a ne da nam verujete na reč, zaključuje Vladimir Kakakuljev. Najavljuje i skori početak proizvodnje granulirarnog „Nagro“ đubriva, koje će se takođe proizvoditi na tamošnjem univerzitetu. Uz đubrivo, nano tehnologija koristi se i za doradu vode za navodnjavanje, kao i u drugim proizvodnim procesima.

Izvor: RTV
Autor: Stevan Davidović (Radio Novi Sad)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">