Reklama

Procena roda kukuruza u SAD ponovo je smanjena, pothranjujući na taj način napetost na svetskim berzama koja vlada od kraja juna. Kao što su trgovci i očekivali, USDA (američko ministarstvo poljoprivrede) je još jednom značajno revidirala svoja predviđanja za američki kukuruz, koja ukazuju na značajni pad proizvodnje. Proizvodnja u SAD bi dostigla 274 miliona tona, što je za 40 miliona tona manje u odnosu na proizvodnju 2011.

Dakle, preostaje da se reši stabilnost američkog bilansa za sledeću poljoprivrednu godinu. Bez zaliha za početak poljoprivredne godine, poljoprivredna godina može se završiti sa uravnoteženim bilansom samouz vidno smanjenje korišćenja. S toga američka agencija smanjuje korišćenje kukuruza za ishranu životinja (105 Mt) ali i potrebe mreže za proizvodnju etanola (114 Mt naspram 128 Mt 2011/2012). Međutim, USDA ne dovodi u pitanju opstanak mandata za etanol za 2012. i 2013, kao što bi to želeli američki proizvođači koji imaju podršku nekoliko američkih senatora. Ovo smanjenje ukazuje na sporiju proizvodnju entanola koja je uočena početkom godine, kao i na mogući uticaj trenutnih cena kukuruza na predstojeće mesece.

FAO je posredstvom svog direktora takođe izrazio svoju želju za obustavom proizvodnje etanola u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa svoje strane, industrijalci i proizvođači kukuruza pozivaju vlasti da sačekaju kraj berbe za donošenje svih odluka koje bi mogle da imaju ozbiljne posledice po budućnost mreže. Kada je reč o raspoloživim količinama američkog kukuruza prema proceni USDA one bi mogle da se smanje u ovoj poljoprivrednoj godini na 33 Mt, koja je i najniža u poslenjih 19 godina. Udeo Sjedinjenih Američkih Država bio bi 35% u ukupnoj svetskoj trgovini.

Teška situacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi

U većini zemalja Centralne i Istočne Evrope, letnji meteorološki uslovi su bili posebno nepovoljni za kukuruz. Temperature su dostizale 40°C u julu/avgustu i bile propraćene nedostkom padavina. Ovi meteorološki uslovi su vrlo nepovoljno uticali na useve kukuruza u Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Rusiji i na Balkanu. Iako berba još nije masovnije počela, ipak je izvesno da povećanje površina pod kukuruzom u 2012. u ovom delu Evrope neće dovesti i do porasta proizvodnje, čak bi moglo dovesti do njenog pada.

Koje su posledice ovakvog globalnog lošeg stanja kukuruza?

Sa američkim krahom, USDA računa na smanjenje svetske razmene i na delove tržišta južno-američkih izvoznika (Brazil i Argentina). USDA naime predviđa porast zasejanih površina, naročito u Argentini (+ 5 %) dok istovremeno berza u Bueno Ajresu najavljuje pad od 20% površina pod kukuruzom ! Mišljene na kraju meseca sa početkom setve.

Autor: Matthieu CALCUMBIDE, Rukovodilac misije za Ekonomiju i tržišta pri AGPM – Francuska (Udruženje proizvođača kukuruza – Francuska)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">