Povrtari ukidanje carine sa EU dočekuju razjedinjeni, sa starom mehanizacijom. Iako će ove godine potući konkurenciju, od 2014. će biti problema, pišu Novosti.

Proizvođači krompira u Srbiji sa zebnjom očekuju kraj godine, kada će carina za uvoz ovog povrće iz Evropske unije biti potpuno ukinuta. Znaju da nisu spremni za nemilosrdnu utakmicu sa kolegama iz Evrope, jer se u Srbiji krompir proizvodi na malim parcelama, sa lošom mehanizacijom, bez podrške države.

Ove godine, ipak, proizvođači krompira veruju da će moći da se izbore sa konkurentima iz Evrope. Kako objašnjava dr Zoran Broćić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, u zemljama EU krompir je rodio nešto slabije, tako da mu je i cena viša nego u Srbiji.

„U EU je rod krompira niži za 10 odsto nego lane, a cena mu je od 20 do 22 evrocenta po kilogramu. Kada se doda prevoz, koji košta od osam do 10 evrocenti, i marža uvoznika, jasno je da naši proizvođači, koji za krompir dobijaju oko 22 dinara, ne moraju da strahuju od konkurencije, čak i ako se carina ukine“, kaže prof. dr Broćić.

Međutim, kad u Evropskoj uniji bude rodna godina, njihovi proizvođači će se viškova „otarasiti“ po bagatelnim cenama.

S druge strane, kada se u Srbiji smanji broj njiva sa krompirom, moraćemo papreno da ga plaćamo kupujući od Evropljana. Takođe, poljoprivrednici strahuju i zbog toga što 20 odsto roda ne može da bude prva klasa, kakva god agrotehnika da se primeni.

„Naši proizvođači nisu spremni za ukidanje carina jer su razjedinjeni, parcele su usitnjene, sa malim prinosima i lošom mehanizacijom. Konkurencija iz Evrope je nemilosrdna, a naši proizvođači ne vape za subvencijama, već za atmosferom kakva je u EU, bez besmislenih propisa, papira, uverenja“, kaže Ratko Vukićević, direktor „Agromobila“.

Isidor Bogdanović, iz Trbušana kod Čačka, čija je porodica više puta bila rekorder u proizvodnji krompira, čeka prve dane bez kiše da uđe u njivu i počne da vadi ovo, kod naa najzastupljenije povrće. Kaže da je ova godina bila bolja od prošle, ali da će o rodu govoriti tek kada počne da vadi krompir.

Stručnjaci smatraju da je prosečan prinos krompira oko 15 tona po hektaru, tako da će Srbija ove godine imati oko 800.000 tona ovog povrća.

Izvor: Novosti

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">