Izvor: SIEPA

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) po šesti put organizuje nastup 20 domaćih kompanija na sajmu hrane „World Food Moscow“, koji se održava od 13. do 16. septembra ove godine u Moskvi.

Srpske firme predstaviće se na dva odvojena štanda – voće i povrće, u okviru kojeg će nastupiti „Agrar komerc“, „Agroprom kom“, „Asocijacija Frutlend“, „Kulfud“, „Frigogrand“, „Fruvela“, „Igda Impeks“, „ITN“, „Jugprom“, „Mondi Srbija“, „PIK Južni Banat“, „Planten“ i „Sikoberi“, dok će u okviru štanda za mleko i meso svoje proizvode predstaviti „Neoplanta“, „LTS“, „Pakom internešnl“, „Pajić kompani grup“, „Svit art“, „Zdravo organik“ i „Foka“.

Ovogodišnji nastup domaćih kompanija predstavlja najveći do sada nastup srpskih kompanija na zahtevnom ruskom tržištu. Proizvodi koji se ove godine izlažu na sajmu predstavljaju širok spektar kvalitetnog svežeg i smrznutog voća, uključujući jabuke, kruške, breskve, kajsije, nektarine, šljive, grožđe, maline, kupine, višnje i trešnje, kao i sušeno voće. Takođe će biti predstavljeno i povrće – salata sa korenom, slatka paprika, kupus, krastavac, grašak i kukuruz. Pored povrća i voća, na sajmu će biti predstavljene mesne prerađevine, torte i ambalaža za prehrambenu industriju.

„Proizvodi naših izlagača su visokog kvaliteta, koji ispunjavaju savremene svetske trendove, a same kompanije su sertifikovane i potrebnim sistemima upravljanja kvalitetom. To su pre svega ISO 9001, HACCP i Globalgap, standardi bez kojih je danas nemoguće izaći na svetsko tržište hrane. Ono što svakako ohrabruje je i interesovanje domaćih kompanija za izvoz u Rusiju, koje je nikad veće, kao i veličina i platežna moć ogromnog tržišta hrane kakvo je rusko. Kada uzmete u obzir i činjenicu da naše dve zemlje imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, shvatite koliki potencijal za našu poljoprivredno-prehrambenu industriju leži u Rusiji“, izjavio je Božidar Laganin, direktor SIEPA, povodom ovog nastupa.

„World Food Moscow“ je vodeći međunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se već 19 godina održava u Moskvi, u sajamskom prostoru Ekspocentar. Prošle godine na sajmu je nastupilo 1.266 izlagača iz 58 zemalja, a za četiri dana trajanja sajma posetilo ga je oko 53.000 specijalizovanih kupaca i distributera, koji su za cilj imali pronalazak novih dobavljača i praćenje tržišta.

Od srpskih kompanija na sajmu u Moskvi, prošle godine predstavilo se devet kompanija koje su ostvarile oko 500 kontakata, a dugoročna očekivana vrednost izvoznih poslova procenjuje se na oko 10 miliona evra. SIEPA je ovogodišnje učešće domaćih kompanija na sajmu organizovala uz tehničku podršku USAID Projekta za agrobiznis.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">