Reklama

Izvor: Beta

Predsednik Udruženja proizvođača maline „Vilamet“ Dragan Bogdanović izjavio je danas da malinari ne odustaju od zahteva za povećanjem otkupne cene malina na 125 dinara za kilogram.
On je agenciji Beta kazao da su malinari juče organizovali miran protest u Arilju na kojem su izrazili nezadovoljstvo niskom otkupnom cenom, a da je za večeras zakazana Skupština Udruženja „Vilamet“ na kojoj će se odlučivati o daljem toku nastavka protesta, ukoliko u toku dana ne dobiju neki predlog rešenja njihovih problema.

„Očekujem da pobedi razum i da se nađe prihvatljivo rešenje za naše probleme, tako da nećemo morati da primenjujemo neke radikalnije mere“, kazao je Bogdanović. Prema njegovim rečima, ovogodišnji rod maline dosta je kvalitetniji od prošlogodišnjeg, pa je neprihvatljivo da otkupna cena bude niža nego 2010. godine, odnosno „samo 90 dinara za kilogram“. Vlasnici hladnjača su ranije otkupnu cenu kilograma malina povećali sa 80 na 90 dinara, čime malinari nisu bili zadovoljni pa su pre desetak dana blokirali put Arilje-Ivanica.

Hladnjačari navode da je zbog zasićenosti evropskog tržišta u hladnjačama ostalo 10.000 tona prošlogodišnjeg roda i da kilogram maline ne mogu da plate više od 90 dinara, jer još nisu prodali ni prošlogodišnji rod. U ariljskom kraju prošle godine je proizvedeno oko 18.000 tona maline, odnosno oko 30 odsto proizvodnje tog voća u Srbiji, a ove godine se očekuje približan rod. Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 50 odsto troškova skladištenja maline i to od 1.200 do 1.800 dinara po toni, u zavisnosti od kvaliteta maline.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">