Stav Ministarstva poljoprivrede je da ne dozvoli gajenje genetski modifikovanih kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz GMO proizvoda za ljudsku upotrebu, saopšteno je iz ministarstva.

– Promenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju – istakli su u Ministarstvu.

Kako je navedeno, izmenom važećeg Zakona o GMO, naše zakonodavstvo bi bilo usaglašeno sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti koje je najrestriktivnije na svetu.

– Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbedan za građane Srbije i mora da se menja – tvrde u Ministarstvu i dodaju da aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9%, što „otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode“.

Građanska inicijativa „Srbija bez GMO“ i nekoliko udruženja i nevladinih organizacija organizovali su danas protesni skup ispred Skupštine grada Beograda i zatražili uvođenje moratorijuma na promet i korišćenje genetski modifikovane hrane u Srbiji.

Učesnici skupa su, rekao je predstavnik „Srbija bez GMO“ Branko Čičić, predali apel upućen predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da kao „poslednja linija odbrane ne potpiše najavljeni zakon kojim se liberalizuje promet GMO u Srbiji“.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">