Reklama

Zbog neispravnih i nepotpunih deklaracija, petina proizvoda na tržištu Srbije ne bi mogla da se nađe na rafovima supermarketa Evropske unije, pokazalo je istraživanje IHIS Nutricionizma.

Istraživanje je urađeno na više od 2.500 prehrambenih proizvoda, a rezultati pokazuju da čak 21 odsto svih ispitanih proizvoda, nije u skladu ni sa srpskim ni sa evropskim propisima.

Koliko je neka namirnica zdrava i kakav je njen sastav, potrošač u Srbiji, ni po zakonu, još ne mora da zna. Proizvođači hrane u našoj zemlji nemaju obavezu da na pakovanjima navode podatke o energetskoj vrednosti, količini proteina, ugljenih hidrata, vitamina i ostalih sastojaka.

Na 10 odsto deklaracija vidi se da u Srbiji vrednost unosa vitamina i minerala nije u skladu sa pravilima u EU, ali je u skladu sa srpskim propisima, a Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala sa vrednostima koje važe u EU.

Autor: G. Avalić
Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">