Reklama

Izvor: Biznis

Proizvođači mineralnih voda u Srbiji neizbežno će morati da povećaju cene svojih proizvoda, pre svega zbog rasta cene energenata, ali i povećanja cene PET ambalaže, kazala je predsednica Udruženja industrije mineralnih voda Srbije Branka Šerović.

„Do sada punionice mineralnih voda nisu vršile povećanje cena, išlo se na prilagođavanje potrošaču, putem porodičnih pakovanja, ali neprestanim rastom energenata, povećanjem cena na tržištu ambalaže, pre svega PET-ambalaže, neizbežno je da će doći do povećanja cena flaširanih voda“, rekla je Šerović.

Ona je podsetila da je industrija prirodnih mineralnih i izvorskih voda Srbije zabeležila pad prodaje u 2010. godini od 2 odsto, a ta tendencija pada prisutna je u poslednje četiri godine. „U Srbiji se godišnje proizvede preko 630 miliona litara flaširane prirodne mineralne i prirodne izvorske vode. Izdvajanja ove industrije koja ulaze u budžet Republike Srbije su nerealno visoka, kako kada govorimo o PDV-u koji je 18 odsto, tako i o naknadama za svaki prodati litar prirodne mineralne vode koja iznosi 1,2147 dinara“, navela je Šerović.

Prema njenim rečima, „u zemljama Evropske unije najveća naknada na flaširanu vodu iznosi 3 evra po metru kubnom vode a kod nas je to 11 evra“. „Ovako opterećenje industrije flaširanih voda dovodi do nemogućnosti da se pozitivno posluje niti da se ulaže u modernizaciju proizvodnje a sve to ovu industriju čini nekonkurentnom na domaćem i stranom tržištu“, istakla je ona.
Ona je navela i da, prema podacima sa kojima Udruženje raspolaže, a koje su dostavile nadležne službe svakog proizvođača vode, u ukupnoj realizaciji prodaje u prošloj godini na prva tri mesta su redom „Knjaz Miloš“, „BB Minakva“ i „Voda Vrnjci“.

U 2010. godini kompanije, proizvođači voda u Srbiji, su ukupno prodali 44.743.000 litara, od čega je „Knjaz“ realizovao prodaju 10.783.000 litara, „BB Minakva“ je plasirala 10.772.000 litara, a „Voda Vrnjci“ – 9.939.000 litara. Kada je reč o učešću na tržištu u 2010. godini, ono praktično prati trend plasmana pa je tako kompanija „Knjaz“ na prvom mestu sa učešću 22,49 odsto, „BB Minakva“ – 22,47 odsto i „Voda-Vrnjci“ – 20,73 odsto. Slede zatim, „Vlasinska rosa“ sa učešćem od 10,63 odsto, „Heba“ – 8,37 odsto, „Prolom Voda“ – 5,93 odsto, „BI Voda“- 2,53 odsto, „Karađorđe“- 1,54 odsto, „Jazak“ 1,38 odsto, „Vrnjačko vrelo“ – 1,23 odsto, „Mivela“- 1,11 odsto, „Voda Voda“ – 1,06 odsto, „Vujić Voda“ – 0,52 odsto.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">