Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić gostujući u Vestima B92.

Prema njegovim rečima, postojeći zakon nije bezbedan, jer u Srbiju, kako je naveo, sada može da uđe i GMO organizam koji je eksperimentalne prirode i koji je jako štetan. Zbog toga se radi na promenama zakona jer je neophodno uskladiti naše zakonodavstvo sa Svetskom trgovinskom organizacijom i Evropskom unijom.

„To podrazumeva da ne smemo zabraniti promet roba, ali ćemo imati regulisane propise“, rekao je Glamočić navodeći primer EU koja ima najstrožije zakone kada je GMO u pitanju.

Ministar Dragan Glamočić tvrdi da gajenje GMO hrane ne bi bilo interesantno za Srbiju, već da Srbija ima potencijal za gajenje organske hrane.

On je istakao da se građani trenutnim zakonom dovode u zabludu jer postoji promet nekih proizvoda GMO a da to nije naznačeno ili piše „odobrena modifikacija“ što će biti sprečeno novim zakonom.

Glamočić je negirao da je promenio stav po pitanju štetnosti GMO proizvoda od kada je postao ministar, navodeći da je i pre sedam godina iznosio argumente za i protiv GMO.

Na pitanje kada će biti isplaćene subvencije za poljoprivredu koje država duguje, ministar odgovara da je Ministarstvo do danas već isplatilo 70 odsto subvencija, a da će do kraja godine biti isplaćeno 90 odsto. Kako je naveo, deset odsto neće moći da bude isplaćeno zbog odgovarajuće uredbe koja se završava u januaru i da će naredne godine i to biti na računima.

„Ukoliko nešto ostane neisplaćeno u ovoj godini, to će biti zanemarljivo, jer može da se desi da neko nema svu potrebnu dokumentaciju, ili nije uradio nešto u skladu sa procedurama. Ti poljoprivrednici treba da se jave u Info centar Ministarstva ili u Upravu za agrarna plaćanja, kako bi se utvrdilo gde su zastoji, da se to reši i novac će im biti isplaćen u narednoj godini“, rekao je Glamočić.

On je podsetio i da je budžet Ministarstva poljoprivrede za narednu godinu veći za 1, 6 odsto i da je 90 odsto subvencija usmereno za investicije i subvencije za poljoprivredu, a svega 9 % ide na troškove putovanja i ostalo.Ministar objašnjava da to nisu postigli otpuštanjem radnika već planiranjem troškova.

To što je suficit gotovo duplo pao, ministar objašnjava lošom poljoprivrednom politikom.

„Naš rod u najvećoj meri zavisi od Boga, odnosno od vremenskih uslova. Mi ćemo to da sprečimo modernizacijom, ulaganjem u sredstva za navodnjavanje, u obrazovanje, da unapredimo proizvodnju da bismo imali veće prinose“, kaže Glamočić.

Ministar poljoprivrede je najavio da će početkom sledeće godine biti promenjen pravilnik kojim će nivo aflatoksina u mleku biti vraćen sa 0,5 na 0,05 mikrograma.

„Ove godine nema aflatoksina u poljoprivrednim kulturama, jer smo napravili monitornig, obišli i prekontrolisali skladišta i obučili farmere kakve mere treba da preduzmu da se preduprede takve pojave“, podvukao je ministar Glamočić.

Video možete pogledati ovde: http://goo.gl/IBgeyl

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">