Reklama

Izvor: Tanjug

Nemačko društvo za investicije i razvoj (DEG) zainteresovano je da uloži oko 800 miliona evra u poljoprivredu i prehrambenu industriju Srbije i jugoistočne Evrope, izjavio je danas Tanjugu direktor te razvojne banke Franc-Jozef Floshbah. DEG ima vlastiti kapital od 1,7 milijardi evra, a i njen portfolio iznosi oko pet milijardi evra, naveo je direktor Floshbah i najavio da je ta banka spremna da investira oko15 odsto tog iznosa ili oko 800 miliona evra u pomenute privredne oblasti u jugoistočnoj Evropi.

DEG 100 miliona evra već uložio u Srbiju

U jugoistočnoj Evropi DEG već raspolaže sa oko 300 miliona evra investicija, od kojih je oko 100 miliona uloženo u Srbiju, naveo je Floshbah i dodao da ta finansijska institucija planira da poveća investicije u agraru, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji jugoistočne Evrope, jer ti sektori ovde imaju značajnu budućnost. DEG je, kako je istakao, spreman da finansira projekte iz pomenutih oblasti, što može doprineti većem zapošljavanju, povećanju obima investicija, jačanju ruralnog razvoja u Srbiji, povećanju izvoza iz nje i bržem pridruživanju zemlje Evropskoj uniji.

Jugoistočna Evropa, a posebno Srbija, kao najznačajniji proizvođač agrarnih proizvoda u regionu, imaju posebne šanse za povećanje zaposlenosti u tim sektorima, a veliki je i potencijal za proizvodnju proizvoda viskog kvaliteta, ocenio je Floshbah. DEG ima za cilj da, kroz odobrenje dugoročnih kredita, pomogne razvoj zemalja u razvoju, rekao je Floshbah i dodao da ta banka podržava privatna preduzeća, a osim što pruža dugoročne pozajmice, većim investitorima nudi i savetodavne usluge.

Četiri kriterijuma za dobijanje novca

Direktor DEG je naveo da su četiri kriterijuma na osnovu kojih banka odobrava novac investitorima, a to su ekonomičnost poslovanja, ekonomski doprinos projekta razvoju privrede, a važni su im i ekološki i socijalni aspekti tih investicija. Floshbah je ocenio da je Srbija za nemačke investitore atraktivno mesto za ulaganje, zbog budućeg razvoja i integracija zemlje u EU, ali i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom. Nemački investitori ulažu tamo gde se razvijaju regionalna tržišta, ali je za investicije značajno i da postoji mogućnost korišćenja lokalnih resursa, kazao je Floshbah.

Po Floshbahu, nemački investitori su zainteresovani da, osim u agrar i prehrambenu, ulažu i u privredne grane koje mogu da snabdevaju nemačku automobilsku industriju, kao i u obnovljive izvore energije, tekstilnu industriju i turizam.

Suficit u agraru 644 miliona dolara

Ukupna spoljnotrgovinska razmena poljoprivrede Srbije sa svetom u prvoj polovini 2011. je iznela 1,8 milijardi dolara, a ostvaren je suficit od gotovo 644 miliona dolara, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS). U tom vremenu izvezeno je poljoprivrednih proizvoda za 1,2 milijarde dolara, a uvezeno 583,1 milion dolara, a ostvareni suficit je za 54,6 odsto viši nego lane. Izvoz agrara je povećan za 35,1 odsto, a uvoz za 18,6 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom u agraru Srbije iznosila je 210,4 procenata, a u prvoj polovini 2010. 184,7 odsto. Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović je ranije kazao kako se očekuje da Srbija do kraja godine u spoljno-trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostvari suficit od 1,5 milijardi dolara, dok je u 2010. izneo milijardu dolara.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">