Stočarska proizvodnja i klanička industrija godinama su u nezavidnom položaju, a da bi se obezbedila stabilna proizvodnja, potreban je hitan i jasno definisan strateški plan za razvoj čitave poljoprivrede, a posebno za finansiranje stočarskih proizvođača, smatraju u Grupaciji klaničke industrije i Udruženju za poljoprivredu PKS.
“Proizvodnja u stočarskoj i klaničkoj industriji je u stalnom opadanju, sada ne podmiruje ni domaće potrebe, a o izvozu da ne govorimo. Iako mi posedujemo i znanje i kapacitete, a proizvodimo bezbedno i kvalitetno meso, to nije iskorišćeno. Prioritet je da se opredeli čvrsta strategija za finansiranje poljoprivrede, kako bi se stvorila stabilna proizvodnja i povećao izvoz”, kaže Rajko Latinović, generalni direktor PKB IMES, i predsednik odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS, prenosi Danas.

Milomir Tošović, predsednik Grupacije klaničke industrije, naglasio je da je gotovo prestanak izvoza junećeg mesa poražavajuća činjenica.

“Statistički podaci u proteklih šest godina pokazuju da se izvoz bebi bifa sa 286.000 tona iz godine u godinu smanjuje, tako da ga sada gotovo i nema, sto je poražavajuće, jer bi to trebalo da bude naša strateška sirovina. S druge strane, besmisleno je da mi koji proizvodimo kukuruz, uvozimo svinje iz Danske”, kazao je Tošović.

Proizvođači su se složili da treba smanjiti izvoz žive teladi kao i uvoz živih svinja, a da kada su uvozno meso i sirovine u pitanju, poreklo treba da bude jasno naznačeno, jer se time štiti kvalitet domaćih proizvoda.

Nenad Terzić, šef odeljenja za stočarstvu u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je da u Srbiji do sada nije postojala strategija razvoja poljoprivrede, i da je u izradi prvi strateški dokument koji će obuhvatiti sve sektore, za narednih 10 godina. Prema njegovim rečima, u izradu dokumenta su uključeni stručnjaci, naučne institucije i proizvođači, a na jesen će biti otvoren za javnu raspravu.

Izvor: Danas

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">