Ševarlić: nestanak malih poljoprivrednih gazdinstava će se nastaviti; Vitošević: zapostavljen ruralni razvoj za razliku od EU; Šagovnović: naša poljoprivreda neće uposliti nove radnu snagu, prvo treba podići produktivnost.

Mišljenja o efektima primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju su podeljena, jer dok neki stručnjaci smatraju da je SSP za zadatak imao prilagođavanje standardima EU, drugi misle da je prerano primenjen.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić mišljenja je da će primena ovog sporazuma za posledicu u budućnosti imati nastavak tendencije nestanka malih poljoprivrednih gazdinstava, a istovremeno u primeni standarda propustili smo mnogo rokova i teško ćemo uspeti da ih nadoknadimo. Prema njegovim rečima, u našoj zemlji je poslednjih godina uništeno više od 150.000 poljoprivrednih farmi, a oko 63.000 ljudi je ostalo bez posla u poljoprivrednim preduzećima. “Mi se nalazimo u prvoj od narednih desetak godina velikog spremanja u oblasti agrarne ekonomije”, naveo je Ševarlić na Kopaonik biznis forumu. On smatra da bi političari u zemlji morali daleko odgovornije da se ponašaju prema poljoprivredi, i da na svoje izborne liste uključe poljoprivrednike, ukoliko žele da se ova privredna grana razvija. Prema njegovom mišljenju, takođe je potrebno da se definiše paket mera agrarne politike, kako bi se na organizovan način razvijala poljoprivreda u narednim godinama.

Direktor kompanije “Global seed” Saša Vitošević naveo je da je primena SSP došla u pogrešno vreme, jer je našoj zemlji rečeno da bi 2015. godine mogla da postane punopravna članica EU, pa je zato 1. januar 2014. godine bio određen za datum potpune liberalizacije. Vitošević je naveo da jedan od vodećih elemenata agrarne politike EU jeste ruralni razvoj, odnosno razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava, što u našoj zemlji nije slučaj.

Generalni direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović ocenio je da je se u našoj zemlji veruje da bi u poljoprivredi kod nas trenutno moglo da se uposli više ljudi, ali je to netačno zbog toga što je svaka zemlja koja je bila na ovom stepenu razvoja poljoprivrede prvenstveno morala da podigne produktivnost, pa da onda računa na druge pozitivne efekte. Šagovnović je mišljenja da efekti SSP na srpsku poljoprivredu imaju za cilj da pripreme domaći agrar za standard koji važe na evropskom tržištu.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">