Pčelari Srbije upozoravaju da će za njih ova sezona biti jedna od najlošijih, a kako je i prošle godine prinos bio mali, velike su šanse da med u narednom periodu ponovo poskupi. Ovu nestašicu koriste prevaranti i i nude falsifikate.

Prognoze proizvođača meda su da će cene meda biti znatno povećane. Zbog malih količina ove namirnice na tržištu, cene su već skočile za 50 do 100 dinara po kilogramu. Ipak, od visoke cene za potrošače je veći problem to što često ne znaju da li kupuju pravi med.

Proizvodnjameda 5.700 tona
Broj košnica 674.000
Prinos po košnici 13,7 kg

– Nekada je svaka peta tegla meda bila falsifikat – glukozno fruktozni sirup kome se dodaju enzimi i arome. Danas su u opticaju nešto manje količine falsifikovanog meda, ali ga i dalje ima. Ovakav med nije štetan po zdravlje, ali je njegova prodaja čista obmana potrošača koji nikako ne mogu da razaznaju pravi proizvod od falša – objašnjava pčelar Miroslav Mitić.

Jedini način na koji može da se utvrdi da li je u pitanju falsifikat su laboratorijske analize, ali u Srbiji ne postoji laboratorija koja bi mogla precizno da ih prepozna.

Izvor: Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">