Godišnja proizvodnja hrane za životinje u Srbiji je oko 924.674 tona, koliko je proizvedeno 2012. godine, a što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je proizvodnja bila 832.519 tona

Godišnja proizvodnja hrane za životinje u Srbiji je oko 924.674 tona, koliko je proizvedeno 2012. godine, a što je više u odnosu na prethodnu godinu kada je proizvodnja bila 832.519 tona. U tom sektoru ima mnogo proizvođača, ali samo njih 60, prati Sektor za industrijsku proizvodnju Republičkog zavoda za Statistiku, istaknuto je na sednici Grupacije proizvođača hrane za životinje, Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS). Industrijska proizvodnja hrane za životinje u Srbiji, učestvuje sa oko 34 odsto u ishrani zvanično praćenog broja životinja u Srbiji. Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja hrane za životinje raspolaže kapacitetima od oko 2.100.000 tona i oko 83.000 tona proizvodnje predsmeša. Na sednici je zaključeno da se traži donošenje zakona o hrani za životinje, i da se definišu kokcidiostatici, kao dodaci hrani za životinje kako je i u EU. Traži se i da se ujednače kriterijumi kontrole bezbednosti domaće i uvozne hrane za životinje.

Prema poslednjem popisu poljoprivrede, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 5,1 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga iskorišćenog zemljišta je oko 3.355.859 hektara. Prema istom izvoru, Srbija ima 631.122 poljoprivrednih gazdinastava. Od toga je 628.555 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i 2.567 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. U Srbiji ukupan broj goveda je 908.990 grla, svinja u oborima je 3.403.288, ovaca 1.729.278, koza 235.576, živine 26.627.308 i pčelinjih društava 673.651. U ukupnom broju goveda na teritoriji Republike Srbije porodična gazdinstva učestvuju sa 91,7 odsto.

U spoljnotrgovinskoj razmeni agrara Srbije, hrana za životinje je u 2012. godini ostvarila pozitivan saldo od 72,2 miliona dolara, što je za 47,3 odsto više nego u 2011. godini. Vrednost izvoza proizvoda hrane za životinje u prvih šest meseci ove godine bila je 28,2 miliona dolara, a uvoza 14,5 miliona dolara, istakla je savetnik u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS Jasna Stevanović. Trenutno je smanjen izvoz kukuruza zbog afere sa aflatoksinima, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Potpredsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje u PKS Deneš Kemiveš izjavio je da će „Sirovine biti u izobilju i cene već padaju. Proizvođači hrane za životinje smanjuju cene gotovih proizvoda i ta tendencija očekuje se do kraja septembra“, kazao je Kemiveš. On je naglasio da su u odnosu na avgust prošle godine cene sada niže za oko četiri dinara po kilogramu, a kako je dodao do kraja septembra može se očekivati pad za još četiri do pet dinara po kilogramu. „Cene se vraćaju na nivo proleća prošle godine“, rekao je Kemiveš, koji je direktor fabrike hrane za životinje ,,Gebi” iz Čantavira. On je ocenio da ove godine ne bi trebalo da se javi problem sa povišenim nivoom aflatoksina u kukuruzu, jer nije bilo suše. Problem i dalje postoji prilikom izvoza hrane za životinje u Crnu Goru.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">