Crnogorski pršut, jedan je od tradicionalnih proizvoda koji bi mogao naći put do zahtevnog zapadnoevropskog potrošača i tržišta, međutim, postoji opasnost da će se tokom pregovora sa EU receptura zbog količine soli morati promeniti, piše „Oslobođenje“.

Domaći proizvođaći smatraju da je postotak soli, zahvaljujući moderniziranoj proizvodnji kontrolisan, te da je sa devet posto smanjen na oko šest posto. Evropa, međutim traži da postotak bude najviše četiri posto što, kako navode crnogorski proizvođači, nije lako.

Osnivač cetinjske kompanije „Martex“ i proizvođač pršuta Marko Martinović smatra da jedinstvena ruža vetrova na prostoru Njeguša i sudar primorske i planinske klime izoštravaju miris i ukus njeguškog pršuta, na koji i kad je slaniji zapadnoevropski turisti nemaju primedbi.

– Njima pršut koji je slan ide odlično uz vino i to se svima sviđa. A što se tiče ukusa, turista je oduševljen pršutom – ocenio je Martinović za radio Slobodna Evropa.

Predsednik Udruženja njeguških specijaliteta i cetinjske kompanije „Niksen Trade“ Dragan Čavor rekao je da domaći ljubitelji pršuta i oni iz okruženja, ne moraju strahovati da će manjak soli pokvariti ukus.

– Naše tržište je itekako naviklo na pršut koji mora imati soli, ali ne previše. Unazad nekoliko godina taj slanitet je kod nekih prozvođača dosezao od sedam pa i do osam posto – rekao je Čavor.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">