Udruženja poljoprivrednika iz Banata, Srema i Mačve bila su u subotu i nedelju organizatori dve tribine o izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a održane su u Bogatiću i Kovačici, uz prisustvo državnog sekretara za poljoprivredu.

Na ovim skupovima učestvovalo je stotinu predstavnika i članova udruženja, koji su nakon uvodnih izlaganja Senada Mahmutovića, državnog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, podržali dosadašnju agrarnu politiku definisanu u Zakonu, ali smatraju da postoji potreba da se isplata podsticaja poboljša. Većina učesnika u raspravi je istakla da zakašnjenje isplata u odnosu na agrorokove setve otežava rad ratarima, a da regresirano gorivo zbog cene i udaljenih pumpi mnogi nisu ni koristili. Tako je dat predlog da se subvencije dobrim delom isplate pre prolećne setve, a da se gorivo može kupovati tokom cele godine po umanjenoj ceni i od više trgovaca uz karticu.

Polemika o tome za koji obim obradivih površina – 50 ili 100 hektara – ubuduće davati podsticaje nisu dala jedinstven zaključak, ali su svi učesnici u raspravi istakli da je krajnje vreme da se uvedu kapitalne investicije za silose, hladnjače, mini klanice, mlekare, kao i raznu doradu i za nabavku visoko kvalitetne stoke.

U oceni svrsishodnosti podsticaja čuo se i podatak da ova vrsta državnih isplata, zapravo, koristi prerađivačima svih vrsta, koji za nivo isplata gazdinstvima umanjuju otkupne cene, za čega su navedeni primeri o ovogodišnjoj prodaji pšenice i suncokreta, ali se to dobro vidi i kod prodaje tovljenika i junadi.

Na tribinama je bilo i predloga da se subvencije vezane za posed potpuno ukinu i da se sav novac usmeri u objekte od kojih zavisi dobra tržišna ponuda voća, povrća i žitarica.

Na obe rasprave dat je predlog da se razmotri mogućnost ukidanja podsticaja od 6.000 dinara po hektaru i da se za zakup državne zemlje ne daju podsticaji, ali bilo i je i suprotnih mišljenja – da se podsticaji sa 12.000 povećaju na 14.000, odnosno 16.000 dinara po hektaru i da se taj iznos ne opravdava računima.

Sugerisano je da se zakup oranica po gazdinstvu ograniči na 20 hektara, kao i da se bez nadoknade na period od pet godina državna zemlja ustupi mladima koji samostalno počinju život na selu.

Pojedini ratari su i mišljenja da se obim zemlje u vlasništvu u Srbiji ograniči, kao i obim zakupa, jer, kako zaključuju, plodne oranice će odrediti dalju sudbinu sela i ako se nastavi „politika jedan atar – jedan gazda” pojedina sela će se ugasiti.

Državni sekretar Senad Mahmutović je na tribini u Kovačici rekao da razume širok spektar interesovanja ratara i njihove potrebe u sezonskoj proizvodnji, gde podsticaji predstavljaju veliku podršku.

„Nažalost, za povećanje podsticaja i premija u planiranom budžetu nema dovoljno novca, a uz to još i da razvijemo potpuno novu liniju podrške investicijama. Pokušaćemo da iz rasprave koju smo imali izvučemo zaključak i da značajnija sredstva usmerimo u inevesticije, ali to još uvek nije gotova stvar“, naveo je Mahmutović.

Na tribini u Bogatiću učesnici su se usaglasili da je važno da država konkretnim merama podrži najbrojnije nosioce proizvodnje, a to su manja gazdinstva. To su ponovili i u Kovačici, uz napomenu ako se to ne dogodi „svi manji će postati sluge velikih kompanija”.

Senad Mahmutović, državni sekretar, je u obraćanju poljoprivrednicima u Kovačici i Bogatiću, a povodom pitanja ko je nosilac proizvodnje u Srbiji, rekao da se to najbolje vidi što država jednako uvažava domaćine sa jednom kravom i malim posedom, ali da ta praksa ne može dugo da potraje, a sve će biti precizirano u Strategiji razvoja poljoprivrede, koja će se uskoro pojaviti u javnosti. Ratari su pozitivno ocenili dinamiku isplate podsticaja u poslednja dva meseca, uz napomenu da do kraja godine očekuju i uplate za kupljeno gorivo.

U Bogatiću je Senad Mahmutović o aktuelnim planovima razvoja poljoprivrede u ovoj lokalnoj samoupravi razgovarao sa predsednikom opštine Nenadom Beserovac i predstavnicim udruženja poljoprivrednika.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">