Autor: Đorđe Simović

Gradska uprava Novog Sada je, kao i lane, izdvojila 10 miliona dinara za unapređenje organske proizvodnje. Projekat je podržala i Zelena mreža Vojvodine.

Novcem iz gradske kase finansiraće se sertifikacija novih površina za organsku proizvodnju, obuka proizvođača, kao i poseta specijalizvovanim sajmovima na kojima se promoviše zdravstveno bezbedna hrana. Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu, Marko Narančić kaže da je cilj povećanje proizvodnje organske hrane.

“Pre ove akcije u Novom Sadu je postojao samo jedan proizvođač organske poljoprivrede. Prošlogodišnjim aktivnostima taj broj smo povećali na 12 što i dalje nije dovoljno. Analizirali smo tržište i došli do zaključka da je tražnja za organskim proizvodima mnogo veća nego ponuda. U Novom Sadu svoje organske proizvode plasiraju proizvođači zdrave hrane iz cele Vojvodine. Nama je želja da to budu proizvođači sa teritorije grada Novog Sada.”, kaže Narančić

Zelena mreža Vojvodine nastoji da zainteresuje i pokrene poljoprivrednike da se bave organskom proizvodnjom. Predsednica Upravnog odbora te organizacije Olivera Radovanović sigurna je u to da će organska proizvodnja opstati, uprkos ekonomskoj krizi.

“Kada potrošači vide da su organski proizvodi samo neznatno skuplji od onih proizvedenih u konvencijalnoj proizvodnji većina njih se, po pravilu odlučuje za biološki više vredne. Ono što je dobro za prirodu dobro je za ljude a organska proizvodnja to svakako jeste.”, zaključuje Olivera Radovanović.

Akcije gradske uprave predstavljena je u Čeneju, Kovilju, Begeču, Kisaču i Ledincima u prostorijama mesnih zajednica. Zainteresovanim proizvođačima sertifikacione kuće prvo će obaviti pretkontrolu, kojom će biti utvrđeno da li je njihovo zemljište pogodno za organsku proizvodnju. Sledi sertifikacija i obuka proizvođača. Najbolji će posetiti sajmove u inostranstvo a kasnije će besplatno promovisati svoje proizvode na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Izvor: Poljoprivreda.info

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">