Ministarstvo trgovine saopštilo da će odluka o kontramerama protiv Makedonije, zbog uslovljavanja uvoza pšenice i brašna iz Srbije, verovatno biti doneta naredne sedmice.

Odluka o tome da li će Srbija uvesti kontramere Makedoniji, zbog uslovljavanja uvoza pšenice i brašna iz Srbije, verovatno će biti doneta naredne sedmice, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Psenica.jpg
„Srbija je u petak, 16. avgusta, od Makedonije zvanično zatražila odgovor da li ukida spornu uredbu, ali još nema povratne informacije.

Nastojimo da se diplomatskim pritiscima to pitanje reši“, rekla je agenciji Beta pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

Ona je kazala da ukidanje uredbe Vlade Makedonije o uslovljavanju uvoza brašna i pšenice iz Srbije ili eventualno uvođenje kontramera nije pitanje samo za Ministarstvo trgovine, već za čitavu Vladu Srbije i da bi odluka o tome mogla da bude doneta naredne sedmice, kada se završi rekonstrukcija Vlade.

Mera, koja je uvedena 1. jula, i kojom je makedonska vlada ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije, predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Kako je ranije agenciji Beta izjavio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović, to ministarstvo je već spremilo kontramere koje vrlo brzo mogu da počnu da se primenjuju, ali nije iznosio detalje.

Ranije su u nekoliko navrata državni funkcioneri najavljivali da bi mogao biti ograničen uvoz sezonskog povrća i vina iz Makedonije.

Prema podacima Ministarstva trgovine, Srbija u Makedoniju godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona brašna.

Izvor: RTS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">