Reklama

Komercijalni direktor Vršačkih vinograda, Dejan Nestorov, izjavio je danas da to preduzeće još nije prodato kineskom konzorcijumu „Guan nan“ i da će u toku iduće nedelje Ministarstvo finansija doneti konačnu odluku o prodaji ili poništenju tendera. Nestorov je potvrdio informacije, koje su preneli pojedini mediji, da se kineski konzorcijum juče jedini pojavio na licitaciji sa ponudom od 5,2 miliona evra, ističući da Vršački vinogradi, ipak, još nisu prodati pošto nije uplaćen novac.

Iako su pojedini mediji preneli da su Vršački vinogradi prodati „Guan nanu“, u Ministarstvu finansija to nisu mogli da potvrde Tanjugu, niti je na sajtu Agencije za privatizaciju objavljeno da je prodaja realizovana.

Nestorov je kazao da je danas u Vršcu trebalo da bude potpisan protokol o prodaji između predstavnika Ministarstva finansija, opštine Vršac i Vršačkih vinograda, ali da je to stopirano, kako je rekao, da bi se utvrdilo da li će to preduzeće biti prodato po tako maloj ceni. Prema njegovim rečima, Vršački vinogradi imaju zalihe od 8,5 miliona litara vina, što na tržištu vredi oko 4,5 miliona evra, kao i očekivani ovogodišnji prinos grožđa od osam miliona kilograma, odnosno u proizvodnji 5,7 miliona litara vina, što vredi još oko tri miliona evra.

Nestorov je rekao da su se na tender prijavili „rusko-ukrajinski konzorcijum, MK grupa Miodraga Kostića, firma Mileta Dragića i kineski konzorcijum“, ali je samo „Guan nan“ bio u mogućnosti da uplati neophodni depozit. Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju dela nepokretne i pokretne imovine privrednog društva Vršački vinogradi u restrukturiranju, putem javnog nadmetanja.

Početna cena na prvom javnom nadmetanju utvrđena je u iznosu od 100 odsto tržišne vrednosti imovine, odnosno od 17,6 miliona evra, a prodaju se građevinski objekti, zemljište, višegodišnji zasadi i šume, kao i zalihe vina. Prvo javno nadmetanje okončano je neuspešno, a početna cena na drugom neuspešno nadmetanju bila je u iznosu od 51 odsto tržišne vrednosti, odnosno 8,9 miliona evra. Početna cena na trećem nadmetanju je određena u visini od 30 odsto tržišne vrednosti, što je 5,2 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">