Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministar poljoprivrede dr Saša Dragin o Svetskom danu hrane i izvozu hrane iz Srbije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin izjavio je dana 16.10.2010. godine da je „Ujedinjeni protiv gladi“ slogan kojim se ove godine obeležava 16.oktobar – Svetski dan hrane i da Svetska organizacija za hranu predviđa da se proizvodnja hrane mora povećati za 70% do 2050. godine, kako bi se nahranilo stanovništvo od oko procenjenih 9 milijardi ljudi.

Tom prilikom ministar Dragin je izjavio: „Tu moramo da uočimo šanse razvoja Srbije, da uložimo u prozvodnju hrane i razvoja agrara. Ono što je za neke zemlje nafta, za Srbiju je hrana. Za njom postoji globalna tražnja koju treba da znamo da iskoristimo na dobrobit budućih generacija. Ono što ohrabruje, uprkos svetskoj krizi, kojoj smo i mi izloženi, jeste da je srpska poljoprivreda pored zadovoljenja domaćih potreba u stanju da zadovolji i deo povećanih potreba za hranom na svetskom tržištu. Prema preliminarnim podacima za sedam meseci 2010. godine poljoprivreda je već ostvarila izvoz veći od milijardu dolara i suficit veći od ostvarenog u prvih sedam meseci prošle godine za 25% – 330 miliona USD. Dok se ukupni deficit privrede u razmeni sa svetom stalno povećava, poljoprivreda ostvaruje konstantan suficit“.

Bezbedna (zdravstveno i higijenski ispravna) i kvalitetna hrana, racionalan i efikasan nadzor, usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima, povećanje izvoza i ekonomična proizvodnja, predstavljaju prioritete Ministarstva poljoprivrede.

Na ovaj Svetski dan hrane 2010.godine, kada smo dostigli cifru najvećeg broja gladnih u svetu, neophodno je zato razmišljati i o sopstvenoj budućnosti, voditi promišljenu agrarnu politiku koja će biti osnov ekonomskog jačanja Srbije, istakao je Dragin.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u Briselu prošlog meseca, dobilo priznanje u oblasti bezbednosti hrane koje se ogleda u odobravanju Srbiji izvoza ribe i proizvoda od ribe, kao i mleka i mlečnih proizvoda. Pohvaljeno je za zakonodavnu aktivnost, jer je pripremilo, a Skupština usvojila 31 zakon iz poljoprivrede, dok je Vlada usvojila više od 150 podzakonskih akata. Posebno je važna ocena EU da Srbije može da podnese zahtev za stavljanje na listu trećih zemalja kojima će biti odboren izvoz organskih proizvoda na tržište EU.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">