Novi Sad, 16. decembar 2011. godine – Danas je održana svečanost na kojoj je obeležena peta godišnjice od osnivanja prvog naučnog instituta od strane Vlade AP Vojvodine – Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.Tim povodom, u ime Ministarstva prosvete i nauke, pomoćnik ministra prof. dr Nada Dragović uručila je direktorki Instituta dr Jovanki Lević odluku o akreditaciji u ovoj naučnoj oblasti u Srbiji, a pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović je, u ime Vlade AP Vojvodine, uručio ugovor o finansiranju projekta iz oblasti funkcionalne hrane, vezan za regulativu i metodiku odgovarajućih ispitivanja na teritoriji AP Vojvodine.

– Pokrajinska Vlada osnovala je Naučni institut za prehrambene tehnologije, kao ključni institut u ostvarivanju ukupne naše politike i strategije vezane za poljoprivrednu proizvodnju i mogićnosti njenog plasmana na inostrano tržište. Naime, visoki evropski standardi zahtevaju odgovarajuće akreditovane laboratorije koje bi mogle izdavati sertifikate, kako bi se obezbedili postavljeni ciljevi. Uz investiciju od preko dva miliona evra, koji su obezbeđeni preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, ova oprema je u punoj funkciji već sada, a pogotovu u narednim godinama kada će odnosi naše zemlje i EU ići uzlaznom linijom, izjavio je prof. dr Dragoslav Petrović.

– Ovaj Institut danas ima udvostručen broj svojih istraživača u odnosu na momenat kad je osnovan. Postigao je izvanredne rezultate u svom naučno-istraživačkom radu. U ovom trenutku ima čak 11 međunarodnih projekata, od kojih su 3 u vrhunskim fondacijama FP 7. Vlada Vojvodine je Institutu poverila 8 projekata, od toga , za potrebe privrede, ovaj Institut je realizovao posebnih pet projekata, gde su se rešavale najakutnija pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju i kontrolu hrane. Na osnovu svega ovoga, konstatovao je prof. Petrović, ovaj Institut opravdao je svoje osnivanje.

Naučni institut za prehrambene tehnologije jedna je od vodećih institucija u oblasti istraživanja kvaliteta i bezbednosti hrane i hrane za životinje. Goste na svečanosti pozdravila je direktorka dr Jovanka Lević i upoznala ih sa petogodišnjim rezultatima u radu. Pored naučnoistraživačke delatnosti, laboratorija FINS-a koristi više od 300 analitičkih metoda, kako bi, u saradnji sa proizvođačima prehrambenih proizvoda, obezbedila stalan kvalitet i bezbednost njihovih proizvoda. Ona je navela da odeljenje za mikroanalitiku ima resurse za procenu zdravstvene bezbednosti proizvoda i njihovog tehnološkog kvaliteta.

Pomoćnik ministra dr Nada Dragović je izrazila posebno zadovoljstvo što je rad ovog Instituta „implementiran u dva glavna stuba Strategije u ovoj oblasti, a to su poljoprivreda i hrana sa jedne strane i partnerstvo sa privredom, s druge strane“.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković istakao je da je ponosan što je ovaj naučni institut deo Novosadskog univerziteta i što je prepoznat njegov kvalitet u međunarodnim okvirima.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović najavio je da će Pokrajinska vlada nastaviti finansiranje „hladnog pogona“ Instituta na nivou kako je to i do sada radila, a potrudiće se da, u okviru novog tehnološkog parka, jedan veliki segment najsavremenijeg prostora u naredne tri godine bude na raspolaganju upravo onome čime se Institut bavi. On je izrazio očekivanje da će se i sledeće godine nastaviti sa sufinansiranjem nabavke opreme i time napraviti još jedan iskorak ka tome da ovo bude evropski savremeni naučni instutut u ovoj oblasti.

Za doprinos i podršku, Naučni institut za prehrambene tehnologije uručio je plaketu pokrajinskom sekretaru za nauku i tehološki razvoj.

Izvor: http://www.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">