Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić prisustvovao je danas obeležavanju 65. godišnjice Instituta za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, pri Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

U okviru današnje svečenosti u rad je pušten i renoviran i osavremenjen podrum insitutske vinarije, u čiju je obnovu Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uložio 10,5 miliona dinara. Povodom obeležavanja jubileja otkrivena je i spomen ploča prof. dr Dragoslavu Milisavljeviću, prvom direktoru Instituta.

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić, čestitajući značajan jubilej Instituta, kazao je da je „lako u Novom Sadu i Vojvodini biti sekretar za poljoprivredu, kada postoje takve institucije znanja na koje može da se osloni i da se pita za savet .“

„Brojni projekti u voćarstvu, vinogradarstvu, ali i ratarstvu, stočarstvu, mlekarstvu i drugim oblastima, koje smo do sada realizovali sa Poljoprivrednim fakultetom i nekoliko naših instituta, govore o tome da mora da postoji sinergija između onih koji donose odluke i znanja“, rekao je potpredsednik Ješić. On je doda da su, na žalost, godinama unazad instituti lošim zakonom odvojeni od fakulteta, čime je ono najvažnije što imamo – nasleđe i znanje – odvojeno od privrede.

„Mi želimo to da ispravimo, i zbog toga smo u sve značajne projekete koje realizujemo uključili fakultete i institute“, rekao je ovom prilikom Ješić.

Prof. dr Zoran Keserović istakao je da je Institut za voćarstvo i vinogradarstvo, institucija koja sa ponosom može da kaže da su gotovo svi savremeni zasadi, koji su proteklih godina podignuti u Vojvodini, i šire, delo profesora koji su radili ili sada rade u Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu.

„U svojih 65 godina postojanja Institut je stvorio 39 sorti, koje čini 21 sorta vinove loze, tri klona talijanskog rizlinga, 5 sorti oraha, 4 sorte kajisja, i 6 sorti stubastih jabuka“, rekao je profesor Keserović i dodao da su, u budućnosti, pred Insistutom brojni izazovi.

„Glavni zadaci današnjeg Instituta jesu obrazovanje, naučni rad, proizvodnja i transfer tehnologija u privredu“, rekao je prof. dr Keserović. On je dodao da je u proteklom periodu, zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, realizovano nekoliko značajnih projekata poput edekacije proizvođača voća i vinove loze, stvaranja predosnovnog sadnog materijala, uvođenja novih tehnologija u proizvodnju vojvođanskih vina i drugo.

Godine 1947. osnovan je tadašnji Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Ubrzo nakon osnivanja, delatnost Zavoda je proširena i na voćarstvo, a naziv je preimenovan u Zavod za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Zavod je 1971. integrisan sa Institutom za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u čijem se sastavu i danas nalazi. Tokom proteklih 65 godina u Institutu su ostvareni veoma značajni naučni i stručni rezultati, a stvoreno je i priznato 39 sorti voćaka i vinove loze. Institut koristi 25 hektara zemljišta i spada u reprezentativni deo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Izvor: http://www.psp.vojvodina.gov.rs/

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">