Ovogodišnji raspon prinosa kukuruza kretaće se od tri do sedam tona po hektaru, u zavisnosti od parcele i lokalnih padavina u poslednjih mesec dana i roka setve, očekuju u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica.
Pad temperature, praćen kišom, doneo je osveženje usevima kukuruza nakon nekoliko tropskih dana u okolini Subotice. Kako je Tanjugu rečeno u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, protekle noći palo svega oko pet litara kiše po metru kvadratnom, što će samo osvežiti useve na dan-dva.

Direktor te službe Damir Varga smatra da će porast temperature u narednim danima ubrzati zrenje kukuruza, na osnovu čega očekuje da će biti ostvaren višegodišnji prosečan prinos. „Verovatno će se raspon prinosa kretati od tri do sedam tona po hektaru, u zavisnosti od parcele, područja, lokalnih padavina u poslednjih mesec dana i roka setve“, rekao je Varga Tanjugu.

Što se ostalih kultura tiče, Varga kaže da je soja ušla u fazu nalivanja mahuna, da bi padavine u narednih desetak dana pripomogle u formiranju boljeg prinosa. Prema sadašnji uslovima, on očekuje da će prinos biti od 1,8 do 2,5 tona po hektaru.

„Jedina svetla tačka je suncokret, dosta je dobro formiran i očekujem da će prinos u proseku biti na nivou od tri tone po hektaru“, rekao je Varga. U ovoj službi napominju da je primećena i veća pojava kukuruznog plamenca, pa se očekuju štete na klipovima.

„Ne možemo da prognoziramo koliko će biti šteta, jedino možemo da se nadamo da neće biti kao prošle godine, kada je plamenac prouzrokovao razne probleme po pitanju bolesti semena“, izjavila je Hajnalka Bognar Pastor, savetnik u toj službi. Što se ostalih štetočina tiče, ona napominje da je trenutno aktuelna pojava jabukovog smotavca, na osnovu čega preporučuju proizvođačima da tretiraju jabuke sa larvicidnim insekticidima.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">