Reklama

Vodič kroz nove propise u organskoj proizvodnji koji će biti u skladu sa tada važećim uredbama EU pripremila je Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia organika”

Primena Zakona o organskoj proizvodnji u Srbiji je počela 2011. godine. Domaći Zakon donet je u skladu sa tada važećim uredbama EU, međutim njime nisu obuhvaćene sve oblasti uredbi. Evropska komisija je donela 2018. godine novu uredbu broj 2018/848, koja uređuje oblast organske proizvodnje i ona je u primeni od 2022. godine. U cilju usklađivanja naših propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rešenja u organskoj proizvodnji.

Kako bi se domaća javnost upoznala sa predstojećim zakonskim promenama koje se očekuju u domenu organske proizvodnje, Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia organika”, pripremila je priručnik, odnosno svojevrstan vodič kroz nove propise.

”Nova zakonska rešenja, pored toga što će detaljnije urediti pojedine oblasti, doneće i veći broj izmena koje će se u budućnosti odraziti na funkcionisanje sektora organske proizvodnje koji se više od jedne decenije odvijao u skladu sa važećim Zakonom. Cilj ovoga vodiča je da pruži osnovne smernice i približi svim učesnicima u sektoru organske proizvodnje u Srbiji razlike i novine koje donose buduća zakonska rešenja u odnosu na važeći Zakon i pripremi ih na što efikasnije prilagođavanje i funkcionisanje unutar sektora kada novi Zakon o organskoj proizvodnji bude u primeni”, rekla je Simićeva.

Novom uredbom EU su, između ostalog, među ciljeve i opšta načela organske proizvodnje uvršteni i novi kao što su: podsticanje kratkih kanala distribucije i lokalne proizvodnje, doprinos nezagađenoj životnoj sredini i održavanje dugoročne plodnosti zemljišta.

Takođe i podsticanje očuvanja retkih i autohtonih rasa životinja koje su u opasnosti od izumiranja.

Novom uredbom organskim proizvođačima je omogućen pristup heterogenom, odnosno raznolikom genetičkom materijalu, i to pretežno semenima za ratarske useve. Ranije ovo seme nije bilo legalno dostupno poljoprivrednicima, jer ga karakteriše visok nivo genetske i fenotipske raznolikosti, a upravo to je veoma korisno za organsku poljoprivredu.

Najznačajnije promene u stočarskoj proizvodnji tiču se dodatnih pravila za uzgajanje živine, svinja, zečeva i jelena uz poboljšan koncept dobrobiti u pogledu rasporeda objekata za smeštaj životinja i spobodnih površina namenjenih njihovoj ishrani.

Posebno značajne promene u budućem zakonskom rešenju ticaće se označavanja organskih proizvoda.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Unapred vidim da nista od ovog Evropskog Zakona. Pazljivo sam ga procitao tri puta i nigde se ne vide pare, a kod nas kad nema pare da se daju niko nije zainteresovan za ostalo. Jos se trazi nekakvo podsticanje zdrave zivotne sredine. Koga jos u ovoj drzavi interesuje zivotna sredina.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Očekuje nas usklađivanje organske proizvodnje sa propisima EU

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">