Stabilizacija proizvodnje i cena jaja na tržištu u Srbiji očekuje se u naredne tri, četiri sedmice, rekao je za Tanjug Nenad Budimović, savetnik u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Za predstojeći praznik Uskrs očekuje se normalno snabdevanje tržišta jajima i potrošnja veća za oko10 odsto od uobičajene, istakao je on i dodao da je ranijih godina potrošnja jaja pred Vaskrs bila veća i do 30 procenata.

Jaja u Srbiji u proteklih 20 dana poskupela su za 20 i više procenata, a kako je objasnio Budimović to je posledica smanjene proizvodnje za 50 odsto na farmama zbog niskih temperatura u februaru koje su trajale više od dve nedelje.

Cene jaja u trgovinama i na pijacama kreću se između 15 i 20 dinara dok su pre poskupljenja bila od 10 do 15 dinara po komadu, zavisno od kategorije.

“ Obzirom da je grejanje na farmama bilo veoma otezano, koke nosilje su smanjile ili cak i obustavile nošenje jaja, jer kako nalaze biologija, organizam čuva energiju za sopstveno preživljavanje“, rekao je Budimović.

Prema njegovim rečima, veliki sistemi sigurno imaju rešenja i za takve situacije, ali u Srbiji postoji veliki broj farmi manjeg kapaciteta koka nosilja, koje nisu uspele da postignu odgovarajuću temperaturu, neophodnu za proizvodnju.

Budimović je dodao da je jedan od uzroka smanjenje proizvodnje i kvar na mašini koja klasira konzumna jaja jednog relevantnog proizvođaca cija je proizvodnja oko 3,5 miliona komada mesečno dok je zbog lošeg vremena prestala i proizvodnja na gazdinstvima za sopstvene potrebe i zelene pijace.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja, a ukupno se proizvede oko 1, 2 milijarde komada na godisnjem nivou, a domaćinstvo u proseku potroši 54 komada jaja mesečno.

I EU se u proteklih mesec dana suočila sa nestašicom i poskupljenjem jaja na tržištu, što je rezultat primene novog pravila koje zabranjuje čuvanje kokošaka u običnim kavezima.

Izvor: http://www.tanjug.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">