Reklama

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Proizvođači maline u Srbiji od danas 1. jula 2011. godine, mogu da predaju robu u licencirane hladnjače, a Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede subvencionisaće 50 odsto troškova skladištenja maline i to za četiri kategorije malina – roland, griz, blok i polublok, koje će redom biti subvencionisani sa 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.

„Sistem javnih skladišta pruža mogućnost poljoprivrednicima, u ovom slučaju proizvođača maline, da robu uskladište u javno skladište i da im se izda robni zapis koji sadrži naziv javnog skladišta, broj njegove licence, o kojoj robi se radi – konkretno u ovom slučaju malini, kog kvaliteta je ta malina i koja količina maline se nalazi u javnom skladištu po tom robnom zapisu“, istakao je direktor Kompenzacionog fonda Milan Đakov.

Proizvođaču se na ovaj način pruža mogućnost da ne proda malinu u momentu kada je cena najniža, nego da je uskladišti i ukoliko su mu potrebna sredstva za obnavljanje proizvodnje i za sopstvene potrebe, može da uzme povoljne kratkoročne kredite i da robu proda u onom momentu kada cena na tržištu bude povoljna.

Robnim zapisom poljoprivredni proizvođač može da trguje, neposredno ili preko Produktne berze u Novom Sadu, a takođe može da koristi robni zapis kao sredstvo zaloga kod poslovnih banaka u Srbiji. Licencirane hladnjače koje se nalaze u sistemu javnih skladišta su „Vino Župa“ – Aleksandrovac, „Pecka“ – Požega, „Libertas“ – Šabac i Zemljoradnička zadruga Arilje u Arilju.

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je polovinom juna Uredbu o subvencionisanju troškova skladištenja pšenice, kukuruza i zamrznute maline ovogodišnjeg roda u javna skladišta. Odlukom resornog ministra Dušana Petrovića tada je istovremeno usvojeno i pet pratećih pravilnika kojima se definiše pravni okvir za početak uključivanja hladnjača u sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode. Podnosilac zahteva ima pravo na podsticajna sredstva za skladištenje za period najviše do šest meseci.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">