Vlada Vojvodine će preko resornog sekretarijata za poljoprivredu naredne godine za subvencije u najznačajnijoj privrednoj grani u Pokrajini iz budžeta izdvojiti oko 2,2 milijarde dinara, saopštio je danas Biro za informisanje Vlade Vojvodine. …
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Goran Ješić najavili su na susretu sa korisnicima podsticajnih sredstava u 2013. godini da će podsticajne mere i naredne godine ostati iste.

Uz podsećanje da se pre sedam godina pokrajinska vlada zajedno sa ratarima izborila za subvencije od 100 evra po hektaru, Pajtić je rekao da to nije ni blizu doprinosu koji daje naša poljoprivreda.

„Oko 40 odsto onoga što se proizvede na teritoriji Pokrajine je proizvodnja u primarnom i sekundarnom poljoprivredniom sektoru. Zbog toga smo uveli podsticajne mere, kako bi povećali produktivnost, profitabilnost i da bi poljoprivrednici koji imaju ideje i energije zaradili više”, rekao je Pajtić i dodao da je ove godine bilo 4.816 korisnika podsticajnih sredastava.

Prema Pajtićevoj oceni, na taj način stvara se jedan sloj poljoprivrednika koji može da povuče celu poljoprivredu napred. „Nastavljamo sa povećanjem ulaganja u poljoprivredi. U narednoj godini planiramo u pokrajinskom budžetu 2,2 milijarde dinara za tu namenu. Sledićemo evropske principe: do 70 odsto biće subvencionisano, u zavisnosti od toga koji program je u pitanju“ izjavio je Pajtić i izrazio zadovoljstvo što se svake godine sve više mladih ljudi opredeljuje da se bavi poljoprivredom.

Predstavljajući mere i podsticaje za 2014. Goran Ješić je rekao da su ove godine po prvi put otvorene tri linije finansiranja. “Podaci o tome kako su utrošena bespovratna sredstva mogu se naći na sajtu Sekretarijata. Transparentnost u trošenju sredstava je veoma važna, kako bi sutra iz evropskih fondova mogli da povlačite sredstva za svoje investicije“, rekao je Ješić i dodao da su procedure koje sprovodi resorni sekretarijat u potpunosti iste kao i u Evropskoj uniji.

Ješić je najavio i dve nove linije finansiranja, a reč je o povoljnim kreditima Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za nabavku poljoprivredne mehanizacije i Razvojnog fonda Vojvodine za kapitalne investicije u prerađivačkoj industriji i izgradnju silosa i hladnjača.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">