Od septembra počinje izdavanje kontrolnih markica za obeležavanje svih registrovani proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom iz Srbije.
To je danas najavio savetnik za unapređenje kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić.

On je u Privrednoj komori Beograda na skupu o zaštiti tih proizvoda kazao da će kontrolne markice imati serijske brojeve i izdavaće ih Zavod za izradu novčanica.

Proizvodi sa oznakom geografskog porekla nisu do sada bili u Srbiji adekvatno obeleženi i zaštićeni.

Ali, ubuduće „niko se više neće moći baviti proizvodnjom proizvoda koji imaju zaštićeno geografsko poreklo, a da ne ispunjavaju minimum zahteva koji se tiču bezbednosti. Onaj ko nema pravo, a plasira proizvode pod određenim imenom biće kažnjen“, naglasio je Raketić.

Rukovodilac grupe za dizajn iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Zoran Dragojević kazao je da u Srbiji 49 proizvoda ima zaštitu porekla i geografsku oznaku.

Među njima su: futoški svež i kiseli kupus, leskovački domaći ajvar, ariljska malina, rtanjski čaj, homoljski med, vršačko pivo „šampion“, pirotski ćilimi, džemperi iz Sirogojna, četiri vrste mineralne vode („vrnjci“, „akva heba“, „duboka“, „Knjaz Miloš“), devet vrsta vina.

Gradski sekretar za poljoprivredu Alaksandar Janković izrazio je interesovanje Grada Beograda za zaštitu sorti voća iz Boleča, Grocke i Mladenovca.

Na skupu je rečeno i da što pre treba doneti podzakonska akta za regulisanje tradicionalne poljoprivtredne proizvodnje.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">