Reklama

Ovogodišnji rod jabuke, uprkos prošlogodišnjoj suši koja je pogodila sve poljoprivredne kulture, nije pretrpeo posledice žege.
Savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne stručne službe u Čačku, Branko Tanasković, objašnjava u današnjoj izjavi za Tanjug, da je to rezultat pravilne rezidbe i optimalnih vremenskih uslova tokom oprašivanja u fazi cvetanja jabuke.

Ilustracija morguefile.comIlustracija morguefile.com

„Niko nije očekivao izuzetno bogat rod voća u ovoj godini, a posebno jabuke, upravo zbog prognoziranog i, po mnogim mišljenjima, slabog diferenciranja cvetnih pupoljaka usled sušnog perioda koji je pratio 2012. godinu. Međutim, u ovoj godini desilo se suprotno, tako da imamo bogat rod jabuke i to svih sorti, posebno na lokalitetima koji su omogućavali navodnjavanje zasada“, kaže on.

Jedan od bitnih razloga za ovogodišnji dobar rod je, prema njegovim rečima, i nešto duža rezidba koju su voćari upražnjavali zbog očekivane slabije rodnosti jabuke, ali i izuztno povoljni dani u vreme oprašivanja jabuke, s obzirom da skoro ni jedan dan u tom periodu nije bio kišan, što je pogodovalo i radu pčela i drugih insekata.

Tanasković napominje da je to jedan od prioritetnih načina, praktično entomološko oprašivanje vrsta i to naročito jabuke, jer više od 90 odsto cvetova opraše pčele.

„Rod jabuka je u jednom intervalu od 25-30 tona do 45-46 tona po hektaru, što je zavisilo od mogućnosti navodnjavanja zasada, starosti voćnjaka, tehnološki intenzivne proizvodnje, odnosno od toga da li je ona omogućena ili ne, ali ono što je vredno napomenuti tiče se samih prinosa. Naime, zbog uticaja vremenskih nepogoda u većini reona je i procenat same ekstra klase značajno manji, tako da je negde oko 70 do 80 odsto samog prinosa u nižoj klasi od očekivane, što je uticalo i na veliku ponudu plodova namenjenjih za industrijsku prreradu“, navodi dalje on.

To se, kako ističe, odrazilo i na cenu, budući da se ovih dana jabuka za industrijsku preradu otkupljuje po ceni od pet do sedam dinara, dok se cena za prvu klasu kreće između 20 i 30 dinara po kilogramu.

U okolini Arilja, dodaje savetodavac, distrubuteri nude proizvođačima i od 15 do 25 dinara po kilogramu jabuke, ali u prebranom stanju.

Ukoliko postoji mogućnost čuvanja voća u kontrolisanim uslovima, očekuje se da će cena jabuke biti veća i do 50 odsto u mesecima koji dolaze, zaključio je Tanasković.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">