Reklama

Izvor: PKS

Grupacija proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PKS insistira da se odloži primena Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda i predlaže osnivanje međuresorne radne grupe pri PKS, radi rešavanja problema u ovoj oblasti. Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda objavljen je u Službenom glasniku 3. jula prošle godine, a Grupacija traži odlaganje njegove primene za 24 meseca od tog datuma.

Grupacija proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata formirana je u okviru Udruženja za trgovinu i Udruženja za hemiju, farmaciju, industriju gume i nemetala Privredne komore Srbije krajem prošle godine i do sada ima 23 člana, istakla je sekretarka Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Gordana Hašimbegović na trećoj sednici te grupacije u Privrednoj komori Srbije.

Osnovni problemi koji su do sada razmatrani, vezani su za primenu Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, navela je Hašimbegović. Ti problemi, prema rečima predsednika Grupacije Dušana Obradovića, odnose se na kašnjenja u kategorizaciji dijetetskih proizvoda koju obavlja Farmaceutski fakultet u Beogradu, nepostojanje liste dozvoljenih biljnih vrsta sa dozama, što onemogućuje adekvatno razlikovanje dijetetskog proizvoda, biljnog leka i tradicionalnog biljnog leka. Sledeći nedostatak Pravilnika odnosi se na njegovu neusklađenost sa postojećim evropskim propisima u pogledu dozvoljenih količina vitamina i minerala u dnevnoj dozi dodataka ishrani za odrasle osobe, što takođe onemogućuje kategorizaciju dijetetskih proizvoda, koji su u pojedinim zemljama registrovani kao dodaci ishrani.

Nedostatak Pravilnika jeste i deo kojim je regulisana mikrobiološka ispravnost dodataka ishrani. Zbog svega ovoga, Grupacija insistira da se primena Pravilnika odloži i da se formira međuresorna radna grupa, od predstavnika Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, Farmaceutskog fakulteta, Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Vojno – medicinske akademije, Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” i predstavnika privrede.

Dekan Farmaceutskog fakulteta prof dr Nada Kovačević ukazala je na problem da fakultet sam ne može da odgovori na sve zahteve za kategorizaciju, zbog čega postoji veliki broj nerešenih predmeta.

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Dragan Đurović izrazio je interes da se ova oblast uredi, sa ciljem da proizvođači i distributeri što pre dođu do kupca. Kategorizacija i klasifikacija proizvoda su veoma važne, ali je potreban i opis proizvoda, rekao je Đurović, dodajući da je neophodno regulisati i takozvane “granične proizvode”.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">