Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije, Poljoprivrednih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, Instituta za voćarstvo u Čačku, proizvođača, rasadničara i prerađivača malina održali su danas prvu sednicu Radne grupe za izradu strateškog dokumenta za unapređenje proizvodnje i tržišta maline u Republici Srbiji.

Na sednici je zaključeno da će uprkos slabijem stanju zasada usled nepovoljnih vremenskih uslova u prošloj i ovoj godini, kvalitet roda biti dobar.

Kada je reč o trenutnom stanju i očekivanjima na tržištu maline u 2018. godini, proizvođači i otkupljivači su istakli da je trenutna akontna cena 100 – 130 dinara, ali da postoje i područja, poput juga Srbije, gde cena nije ni definisana. Jedan od glavnih zadataka Radne grupe biće i da se utvrdi proizvodna cena po regionima u Srbiji, kao i troškovi prerade i izvoza maline. Prema podacima poljoprivredne inspekcije na tržištu postoji između 35 000 – 40 000 tona maline od prošle godine

Predstavnici proizvođača su predložili da Ministarstvo trgovine uzme učešće po pitanju izvoza i uvoza maline, ali i oko kontrole otkupnih mesta. Dogovoreno je i da Radna grupa po završetku berbe maline krene u izradu strateškog dokumenta za koji je dobila nadležnost Vlade Srbije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">