Reklama

Danas je u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije održana treća Nacionalna konferencija o agrobiznisu Srbije: „Nova agrarna politika – perspektive razvoja u 2012.“. Događaj je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, u saradnji sa USAID Agrobiznis projektom. Generalni sponzor događaja bila je Procredit banka, a sponozor Victoria Logistic. Skup je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komore Srbije.

Navodnjavanje površina i informisanost poljoprivrednika – neki od prioriteta resornog ministra Dušana Petrovića

Ministar Petrović je na otvaranju III Nacionalne konferencije o agrobiznisu izjavio da je od vitalne važnosti za Srbiju da omogući ljudima koji se bave poljoprivrednom bolje uslove za život i prilike za bolju zaradu. On je istakao da je ključno da ljudima dati pravu informaciju o tome šta je za njih dobro da rade, kako da rade, kako da organizuju svoju proizvodnju, poštujući pritom tehnološke procedure.

“Da izađemo korak po korak iz tradicionalne poljoprivredne proizvodnje”. Svako ko je završio Poljoprivredni fakultet, a nije imao posao, dobio je priliku da radi za državu. Svaki od 1800 agronoma imaće zadatak da bude savetodavac u 200 domaćinstava, u proseku, i time će 400 hiljada, od skoro 700 hiljada gazdinstava na neki način imati direktnu vezu sa Ministarstvom poljoprivrede i da od kompetentnih, obučenih ljudi dobiju korisne savete. Srbija ima 4,2 miliona ha obradivih površina, a od toga 100 000 ha se navodnjava, što je najmanji procenat u Evropi. Cilj Ministarstva je da u naredne četiri godine Srbija ima 1,2 miliona ha pod sistemima za navodnjavanje. U narednoj godini planiramo da kroz različite projekte obezbedimo 100 – 250 000 ha pod sistemima za navodnjavanje. I takođe, bitna stvar je povećanje korišćenja biomase, pošto imamo godišnji energetski potencijal biomase ekvivalentan sa 1,5 miliona tona nafte.

USAID: Srbija ima odličan potencijal u poljoprivredi
Direktorka Misije USAID-a u Srbiji, Suzan Fric, izjavila je da je poljoprivreda ključna privredna grana za zapošljavanje i izvoz. Potencijal Srbije za proizvodnju i izvoz prerađenih proizvoda izuzetno je velik, jer preradom i dodavanjem vrednosti kompanije mogu da traže više cene za svoje proizvode i povećaju broj radnih mesta u zemlji. Ona je pohvalila srpske prehrambene proizvode visokog kvaliteta sa vrhunskim pakovanjem, koje je imala prilike da vidi i isproba na sajmu Culinaria, i dalje istakla da smatra da je Srbija, u ovom segmentu, daleko odmakla.

Asocijacija poljoprivrednika Srbije: Podržite i male poljoprivrednike

Dragan Nedeljković, iz Asocijacije poljoprivrednika Srbije ukazao je na potrebu da se pomaže malim poljoprivrednim proizvođačima. On je takođe naveo da gazdinstava koja se kategorišu kao „mala“ u Srbiji ima 80 odsto od ukupnog broja. Nedeljković je pozvao Ministarstvo da u donošenju odluka konsultuje male proizvođače.

Bugarin: Razvoj stočarstva je prioritet

Predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin, govorio je o faktorima kretanja u poljoprivrednoj proizvodnji. „Mora se zaustaviti smanjenje stočnog fonda, a povećati proizvodnja mesa svih vrsta i mleka. Učešće stočarstva u vrednosti poljoprivredne proizvodnje opalo je na 30%, što je izuzetno niska vrednost i pokazatelj ekstenzivnosti poljoprivrede. Bez razvoja stočarstva, srpska poljoprivreda će ostati izvoznik jeftinih sirovina, što je sa aspekta potrebe razvoja prehrambene industrije nepovoljno rešenje.

Cvijanović: Podrška poljoprivrednicima u skladu sa regionalnim potencijalima

Prof. dr Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, rekao je: „U 2011. godini, do početka oktobra, Vlada Republike Srbije donela je oko 20 uredbi o podsticajima u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Deset banaka i tri osiguravajuća društva podržavaju Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamatne stope u 2011. godini“. Cvijanović rešenje za srpsku poljoprivredu vidi u uspostavljanju mera podrške, ali kroz jasno definisanu strategiju regionalnog razvoja poljoprivrede i ruralnih sredina Srbije, uvažavajući komparativne prednosti svakog regiona i inicijative lokalne samouprave.

Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora Procredit banke: Poljoprivrednici jači od krize

Dejan Janjatović, član IO Procredit banke pohvalio je meru Ministartsva poljoprivrede kojom su poljoprivrednicima omogućeni jeftini krediti koji imaju fiksnu kamatnu stopu od 8 odsto. Janjatović je istakao da se čak 77 odsto kredita koristi za osnovna sredstva. On je naglasio da su poljoprivredni krediti najznačajnija aktivnost ove banke i da poljoprivrednici redovno vraćaju svoje obaveze. „Svega 1,34 odsto korisnika usluga Procredit banke ne vraća svoje obaveze na vreme, i to je odličan rezultat koji smo postigli zahvaljujući edukovanim saradnicima koji poljoprivrednicima na najjednostavniji mogući način objašnjavaju kako mogu dobiti kredit i blagovremeno izmirivati svoje obaveze, koje nakon toga nastaju“, rekao je jedan od čelnika Procredit banke u Srbiji. On je ovom prilikom naglasio da to pokazuje na činjenicu da je poljoprivreda lakše podnela krizu koja je zahvatila svet, nego mala i srednja preduzeća.

Inicijativa AGROPRESS-a: Jače podržati žene u agrobiznisu

Diskusiju na trećoj Nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu Srbije započela je Jasmina Nikitović-Stojičić, urednica emisije Znanje imanje i menadžer projekta Preduzetnice u agrobiznisu, koji je prvenac te vrste na ovim prostorima. Zahvaljujući desetogodišnjem iskustvu u saradnji sa ženama preduzetnicama koje započinju neki vid biznisa u ruralnim sredinama, ona je istakla činjenicu da proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji nose žene, i to žene iz seoskih sredina. Pozivajući aktere u agrobiznis sektoru da pruže šansu ženskom preduzetništvu, kako bi sačuvali sela i porodice, predložila je otvaranje kancelarija Savetodavne službe, koje će se baviti ovom temom. Njoj se za govornicom pridružila preduzetnica Catalin Mužlai iz Bačkog Gradišta čija farma broji 120 muznih krava, od ukupno 210 grla, na 400 jutara zemlje. Prosek štale je 24 litra, odnosno 600.000 litara na godišnjem nivou. Ova farma koristi kredite Procredit banke.

Strani investitori za harmonizaciju i smanjenje propisa

Harald Kube, predsednik Odbora za hranu i poljoprivredu Saveta stranih investitora FIC, dao je preporuke FIC-a za unapređenje poljoprivrede Srbije. U susret objavljivanju „Bele knjige“ Saveta stranih investitora za 2011. godinu, on je rekao: „Moramo insistirati na zadovoljavanju prioriteta Odbora, a to su uspostavljanje zakonskih okvira, harmonizacija sa evropskim standardima, postavljanje standarda kvaliteta u čemu je od ključnog značaja uspostavljanje rada Nacionalne referentne laboratorije, kontrola inputa i saradnja privrede i države, odnosno privatnog i javnog sektora.“

Kontrola utroška sredstava najbolji pokazatelj gde treba subvencionisati

Prof. dr Zorica Vasiljević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, rekla je da su, uprkos rastu cena na globalnom nivou, subvencije za poljoprivredu sve manje, a da taj trend nije dobar. Ona je ukazala na potrebu da se procene jedinični troškovi inputa, kako bi se znalo tačno koji segment proizvodnje traži podsticaj. Profesorka Vasiljević je pozdravila odluku Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede da uposli nove savetodavce koji će na terenu moći da daju odgovore na brojna pitanja, pa i na to kako i gde treba trošiti subvencije i imati od toga efekta.

Trećoj Nacionalnoj konferenciji o agrobiznisu Srbije prisustvovalo je 250 učesnika, među kojima su se našli najviši zvaničnici Republike Srbije, predstavnici privrede i struke, diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, medija, nevladinog sektora i predstavnici Univerziteta.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">