Da bi i nakon nekoliko hiljada kilometara transporta sveže stiglo na naše pijace, nije tajna da se južno voće tretira raznim sredstvima za zaštitu bilja, pa i pesticidima. Kupovinu ispravnog južnog voća trebalo bi da nam garantuje republička fitosanitarna inspekcija, međutim, pre nekoliko dana, u medijima se plasirala informacija da su se u Srbiji pojavile banane zatrovane pesticidima. …
I dok se vodi polemika oko toga da li su uvezene banane iz Amerike stigle pune pesticida, ili je to samo još jedan marketinški trik konkurentnih firmi u borbi za tržište, ne treba zanemariti činjenicu da pesticida u južnom voću zaista ima, ali po pravilu u malim količinama, kako ne bi ostavili ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na pijacama u Srbiji, kao i u celom svetu, ne može se naći južno voće koje nije nečim tretirano, a prošle godine nadležne inspekcije zabeležile su samo dva slučaja kada je koncentracija pesticida u južnom voću bila viša od dozvoljene.

Ukoliko se kod nas i pojavi neka sumnjiva pošiljka , potrošači o tome često saznaju samo putem medija, jer u Srbiji ne postoji sistem za alarmiranje kada je u pitanju bezbednost hrane, što prema mišljenju udruženja potrošača nije dobro, pogotovo znajući koliko je južno voće, koje najčešće uvozimo, hemijski tretirano.

„Ukoliko neko iz granične fitosanitarne inspekcije ne radi dobro svoj posao, ili se zbog nedostatka sredstava ne vrši dovoljan broj kontrola, to nije dobar izgovor, jer što se hrane tiče, sve što uštedite na tržišnom nadzoru, potrošićete kasnije na zdravstveno osiguranje kroz lečenje“, kaže Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Mada se Asocijaciji potrošača Srbije nisu javljali građani sa problemom trovanja južnim voćem, oprez prilikom kupovine ove namirnice ipak nije na odmet, pri čemu treba znati da, i pored obaveznog pranja ili ljuštenja kore, određena doza upotrebljenog pesticida uvek ostaje unutar voćke.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">