Reklama

Na međunarodnom sajmu organskih proizvoda „Biofach“ u nemačkom gradu Nirnbergu, izlagači iz Srbije imali su veoma uspešan nastup i pregovore sa stranim kupcima sa kojima su sklopili ugovore o isporukama proizvoda u narednoj sezoni ukupne vrednosti od oko 2.5 miliona evra.

Sajam je pokazao da je interesovanje za organsku hranu na globalnom nivou veoma veliko, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, saopštilo je Nacionalno udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“.

Na tom sajmu organskih proizvoda krajem prošle nedelje predstavilo se 2.500 izlagača iz celog sveta, a tokom četiri dana „Biofach“ je posetilo 45.000 ljudi iz preko 130 zemalja.

Pet izlagača iz Srbije ove godine se predstavilo na zajedničkom štandu koji je „Serbia organica“ organizovalo uz podršku Agencije za promociju izvoza (SIEPA) i Agrobiznis projekta Američke agencije za međunarodnu pomoć (USAID).

Srpski štand je posetio veliki broj potencijalnih kupaca i predstavnika preduzeća iz Severne i Južne Amerike, Australije, Azije i većeg broja zemalja Evrope koji su zainteresovani za uspostavljanje kooperacije sa našim proizvođačima i izvoznicima.

Srpska preduzeća „Lion Foods“, „Foodland“ i „Herba“ iz Beograda, koja se bave proizvodnjom i preradom voća, povrća, lekovitog bilja, šumskog voća i šumskih plodova, uspešno su predstavila kvalitetan asortiman svojih proizvoda.

Preduzeće „Ecosoil“ iz Niša je ponudilo stranim kupcima organska đubriva, u okviru nacionalnog štanda prvi put se predstavila i grupa proizvođača organskih poljoprivrednih proizvoda s područja Novog Sada.

Najveće interesovanje za srpske proizvode su pokazali kupci sa tržišta koja su u prethodnoj godini zabeležila i najveći rast u potrošnji organskih proizvoda.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje „Serbia organica“ je tokom sajma ostvarilo značajne kontakte sa nacionalnim udruženjima iz SAD, Rumunije i drugih zemalja Evropske Unije.

„Serbia organica“ je učestvovala na sastanku posvećenom inicijativi za osnivanje budućeg svetskog trgovinskog udruženja za organske proizvode, koje je planirano za kraj 2012. godine, a biće i jedan od njegovih osnivača.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">