Organska proizvodnja je skriveni rudnik zlata za Srbiju i predstavlja posebnu šansu za male poljoprivredne proizvođače, izjavio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.
„Potencijali za ovaj način proizvodnje su ogromni, a nedovoljno iskorišćeni, rekao je Glamočić, učestvujući na panelu o organskoj proizvodnji, u okviru međunarodne konferencije „Kvantni skok“.

On je naglasio da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo ulogu organske proizvodnje, ne samo u agraru, već i u ukupnom ekonomskom razvoju zemlje.

Glamočić je rekao da će uložiti maksimalne napore da zemljoradnicima olakša bavljenje tim vidom poljoprivredne proizvodnje, kao i da će mere agrarne politike biti kreirane tako da podstiču proizvođače za taj vid produkcije.

On je rekao da poljoprivrednici sa malim posedima, od dva do četiri hektara, imaju veliku komparativnu prednost za organsku proizvodnju, kao i da potencijali leže i u oko 500.000 hektara u zaštićenim prirodnim prostorima, kao i 1,4 miliona hektara pod livadama i pašnjacima.

Prema njegovim rečima, treba povećati broj organskih proizvoda, afirmisati ih na domaćem tržištu i omogućiti domaćim proizvođačima da steknu prednost u plasmanu svoje robe, u različitim ustanovama, kao i velikim marketima i trgovinskim lancima.

On je napomenuo i da Ministarstvo poljoprivrede trenutno analizira efekat dosadašnjih mera i podsticaja, ali da odluke neće biti donošene naprečac, odnosno da će eventualne promene u načinu subvencionisanja, biti poznate naredne godine.

Bivši ministar poljoprivrede Izraela Šalom Simon rekao je da su mali posedi u organskoj proizvodnji primer kako slabost može biti pretočena u prednost. On je ukazao da se na domaćem tržištu moraju zadati oštre zakonske mere, jer bez toga nema izlaska ni na strana tržišta.

Osnivač i generalni direktor Fudlenda Vaso Lekić rekao je da je Srbija jedinstvena po odličnoj zemlji i sirovinskoj bazi i tradiciji, mada je primetio da je činjenica da je naša zemlja još u povoju, kada je reč o organskoj proizvodnji.

On je, takođe, ukazao na ogromne izvozne potencijale, napomenuvši da ta kompanija izvozi u više od 20 zemalja, u kojima postoji velika tražnja za organskom hranom. Napomenuo je da se u Evropi pre krize, beležio rast organske poljoprivredne proizvodnje od 20 odsto, dok posle krize taj rast iznosi pet procenata.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">