Reklama

Domaća kontrolna organizacija Organik kontrol sistem (Organic Control System – OCS) iz Subotice zvanično je jedina domaća kontrolna organizacija u Srbiji, koja je od Evropske komisije dobila dozvolu za sertifikaciju organskih proizvoda za direktan izvoz iz Srbije na tržište EU.

Nakon više od dve godine intenzivnih priprema i podrške Programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji (ACCESS) Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Evropska komisija je od 21. juna stavila OCS na listu kontrolnih tela, čije su aktivnosti u postupku kontrole i sertifikacije organske proizvodnje ekvivalentne propisima EU.

U praksi, to znači da je omogućen direktan izvoz i plasman organskih proizvoda iz Srbije na tržište EU bez dodatne dokumentacije i dozvola.

Na ovaj način, znatno se ubrzava i olakšava izvoz domaćih organskih proizvoda, unapređuje ekonomska efikasnost i i povećava konkurentnost srpskih organskih proizvoda na tržištu EU, iskanuto je u saopštenju OCS.

OCS se od 2003. godine bavi sertifikacijom organske proizvodnje i danas u sistemu kontrole ima 155 proizvođača organskih proizvoda, od kojih mnogi izvoze na zahtevno tržište EU.

Prepoznavanjem OCS-a od strane EU kao kontrolne organizacije, ne samo da se olakšava trgovina ovim proizvodima, nego i raste kredibilitet srpske organske proizvodnje i poverenje u naš sistem kontrole i sertifikacije, naglasili su u OCS, i zaključili da je velikim uspehom OCS-a, sektor organske poljoprivrede u Srbiji pokazao da može da odgovori strogim zahtevima EU.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">