Reklama

Budžetski fond za zaštitu životne sredine biće osnovan 2014. izmenama Zakona o zaštiti životne sredine, najavljeno je 4. novembra na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije (PKS). U 2014. godini Budžetski fond za zaštitu životne sredine trebalo bi da raspolaže sa oko 2,5 milijarde dinara. Taj fond će, prema najavama, biti privremeno rešenje i uslediće predlog da od 2015. bude formiran fond za zelenu ekonomiju.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Novaković kazao je da će taj fond omogućiti da se prepozna mesto gde se nalazi novac namenjen zaštiti životne sredine i da trošenje bude transparentno.

On je istakao i da budžetski fond ne bi trebalo da bude trajno rešenje. „Po Ministarstvu, to je samo jedno od prelaznih rešenja i predložiće se da od 2015. godine bude formiran fond za zelenu ekonomiju“, kazao je Novaković.

Novaković je kazao i da bi u 2014. godini Budžetski fond za zaštitu životne sredine trebalo da raspolaže sa oko 2,5 milijarde dinara.

Predstavnici Ministarstva su naveli da će se fond finansirati sredstvima iz budžeta Srbije, novcem iz naknada za zaštitu životne sredine, kazni za kršenje propisa, donacijama i kreditima.

Predloženim izmenama Zakona o zaštiti životne sredine predviđeno je da se sredstva iz Fonda dodeljuju na javnim konkursima po programu finasiranja aktivnosti i mera zaštite i unapređenja životne sredine koji donosi Vlada Srbije.

Izmenama zakona je previđena mogućnost uvođenja subvencija za recikliranje.

Predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije su kazali i da je jedan od razloga za izmene Zakona o zaštiti životne sredine usklađivanje propisa u Srbiji s direktivama EU.

Najavljeno je da će Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine u decembru uputiti Skupštini Srbije izmene Zakona o zaštiti životne sredine zajedno sa još šest predloga zakona iz svoje nadležnosti.

Privrednici su pozitivno ocenili formiranje Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, ali su istakli da bi trebalo da preraste u pravi fond koji bi mogao da odobrava i kreditne linije.

Učesnici u javnoj raspravi su se složili i da zaštita životne sredine putem nije dovoljno iskorišćena u Srbiji i da je izostalo uređenje te oblasti u izmenama Zakona.

Predstvnici Ministarstve energetike i zaštite životne sredine su najavili da će od 2015. godine početi primena EU direktive o finansijskim garancijama koje zagađivači treba da obezbede i izrazili spremnost da se u konsultacije za uređenje te oblasti uključe i banke i osiguravajuća društva.

Planirano je da javna rasprava o izmenama Zakona o zaštiti životne sredine traje do 19. novembra.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">