Svesni ekonomske situacije u kojoj se nalazi naše društvo, smatram da je dužnost korporativnog sektora da uloži dodatni napor i pomogne državi u obezbeđivanju adekvatnih uslova za rast i razvoj dece. Bambi-Banat je strateški zainteresovan da doprinese kvalitetu života dece u Srbiji, a ovim projektom želimo da budemo lider i pozovemo druge da nam se pridruže u ovakvim i sličnim aktivnostima.

Činjenica da značajan broj dece ne završava ni osnovno niti srednje obrazovanje i da je jedan od glavnih razloga preranog napuštanja škole siromaštvo, bio je osnovni pokretač projekta „Bambi neguje buduće šampione“. Deca koja prevremeno napuštaju školovanje i nisu obrazovana imaju veću šansu da u budućnosti postanu marginalizovani i obespravljeni građani, i malu šansu da postanu pokretači ekonomskog razvoja jednog društva. Svesni smo i toga da kada je reč o gojaznosti, svako peto dete u Srbiji ima povećanu telesnu težinu, i taj broj se konstantno uvećava. Zapostavljanje osnovnih načela pravilne ishrane i smanjena fizička aktivnost glavni su razlozi za gojaznost, posebno kod dece. Ovo su sve razlozi zbog kojih je naša kompanija pokrenula ovaj projekat. Planirano je da u saradnji sa Ministarstvom prosvete radimo na obezbeđivanju toplih obroka, časova fizičkog vaspitanja, i sistematskih pregleda za đake u nižim razredima odabranih osnovnih škola. Fizička aktivnost, kao jedan od segmenata projekata, doprineće zdravlju dece, pogotovo zdravlju one dece koja imaju problema sa prekomernom telesnom težinom, a samim tim i doprineti njihovom kvalitetnijem i zdravijem životu – kaže Daniel Boehi, direktor za operacije Denjub fuds grupe i Bambi-Banata, komentarišući motive za pokretanje projekta „Bambi neguje buduće šampione“.

* Ko će biti obuhvaćen ovim projektom i šta je cilj te inicijative?

– Po preporuci Ministarstva prosvete, Projektom su obuhvaćeni učenici nižih razreda odabranih osnovnih škola u Srbiji sa idejom da se broj uključenih škola uvećava iz godine u godinu, kao i da se kasnije pozovu velike kompanije da se pridruže ovoj humanoj inicijativi. U ovoj fazi u projekat su uključene osnovne škole u Višnjici, Vlasotincima, Krnjači, Nišu i Titelu, odabrane po preporuci Ministarstva. Nadamo se da će i ostale kompanije prepoznati značaj projekta i da će se priključiti kako bismo zajedno obezbedili adekvatne uslove za dalji rast i razvoj dece osnovnoškolskog uzrasta.

* Da li će Bambi organizovati još neke akcije, kako bi se pružila pomoć svima kojima je to neophodno?

– Prirodni interes Bambija je da nastavimo sa takvim aktivnostima i na taj način pružimo doprinos razvoju zajednice, ali i da podignemo svest o izazovima sa kojima su naša deca suočena. Poseban fokus Bambi-Banata, kao društveno odgovorne kompanije, oduvek je bio da pored postizanja poslovnih ciljeva, doprinesemo zajednici u kojoj radimo.

* Kako se Bambi-Banat nosi sa konkurencijom i navalom privatnih robnih marki?

– U poslednjih nekoliko godina privatne marke nisu prešle tržišni udeo od četiri do pet odsto. Brend kao što je „plazma“ ne možete zameniti, jer takvom brendu potrošači veruju već više od 45 godina.

* Kada je reč o izvozu, koji su proizvodi iz Srbije najprepoznatljiviji u inostranstvu i u koje zemlje Evrope Bambi-Banat najviše izvozi?

– Svoje proizvode plasiramo na tržište EU, pre svega u Austriju, Nemačku, Švedsku i Francusku, mada je i Švajcarska značajno tržište za naše proizvode, zbog velikog broja ljudi sa ovih prostora. U proteklom periodu se zaista osetila izvesna stagnacija, možda i mali pad u nekim segmentima tih tržišta, ali mi smo se protiv toga borili daljim širenjem kanala prodaje, i osvajanjem novih tržišta, kao što su recimo Velika Britanija, Italija i Mađarska. Generalno, kada je u pitanju tržište Evropske unije, mi tu vidimo jedan izuzetan potencijal i nove izvore rasta, pogotovu kada su u pitanju zemlje okruženja poput Bugarske, Rumunije i Mađarske, ali i druge novije članice poput Češke i Slovačke. U narednom periodu, uz planski pristup, radićemo na tome da najpre zauzmemo, a potom i ojačamo pozicije na tim tržištima.

Liderska pozicija

* Svetska ekonomska kriza se produbljuje, na koji način recesija utiče na prodaju konditorskih proizvoda?
– Situacija na tržištu i uslovi poslovanja su izuzetno teški, ekonomska kriza koja traje već nekoliko godina prilično je uticala na svest i kupovnu moć potrošača, ne samo kod nas već i u čitavom svetu. Cene sirovina su značajno skočile, a tome je doprinela i ovogodišnja suša. U prvoj polovini godine imali smo velikih problema usled rasta cena sirovina i pada prodaje, zbog čega smo u junu napravili promene u menadžmentu i promenili strategiju u prodaji. Od juna beležimo rast prodaje i sigurni smo da ćemo ostati vodeća konditorska kompanija u Srbiji i ostvariti ciljeve postavljene za ovu godinu, kako u pogledu prodaje tako i u pogledu profita koji očekujemo.

Izvor: Danas AUTOR: MILENA MILIKIĆ

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">