Reklama

„Viktorija grupa“ svečano je danas pustila u rad novi pogon fabrike „Sojaprotein“ u Bečeju, kapaciteta 70 hiljada tona, čime je omogućen ukupni godišnji kapacitet prerade od 250 hiljada tona sojinog zrna. Vrednost investicije iznosi 30 miliona evra, a novi pogon, za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata, čini ovu fabriku jedinstvenim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje. Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primenu u prehrambenoj industriji, ali i u farmaceutskoj industriji, s obzirom na visok procenat proteina u sebi.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da je otvaranje nove fabrike Viktorija grupe jedna od najboljih vesti koja je zadesila Srbiju u ovoj godini. On je istakao da će iz ove fabrike ići 70 miliona evra izvoza, što će u velikoj meri poboljšati spoljnotrgovinski bilans zemlje i samim tim našu poziciju na međunarodnoj ekonomskoj sceni. „Pomenimo i da 40 hiljada privrednika sarađuje sa Sojaproteinom i Viktorija grupom i samim tim poljoprivreda Vojvodine je mnogo snažnija zbog ovakvog poslovanja kompanije“, kazao je Pajtić. Zoran Mitrović, generalni direktor Viktorija grupe kazao je da je ulaganje u novi pogon deo investicionog plana te kompanije za period 2012-2013. čija je ukupna vrednost preko 100 miliona evra.

„Stalnim ulaganjem u kvalitet i proizvodne procese kompanija nastoji da potvrdi i proširi svoju lidersku poziciju u agro industriji kako u regionu tako i u Evropi“, naglasio je Mitrović. Na današnji dan pre tačno deset godina kompanija Sojaprotein je putem privatizacije postala deo uspešnog poslovnog sistema Viktorija grupa. Danas se ova kompanija razvila u jedinstveni fabrički kompleks u Evropi sa povezanim fazama prerade soje, a uspeh ove privatizacije potvrđuju i ostvareni rezultati u prethodnoj deceniji po kojima je obim proizvodnje povećan za 124 hiljade tona, vrednost izvoza dostigla je gotovo 45 miliona evra, dok je ukupni prihod dupliran.

Zahvaljujući investiciji u novi pogon, umesto dosadašnjih 50, u izvoz će se plasirati gotovo 80 odsto proizvoda Sojaproteina, koji se baziraju isključivo na genetski nemodifikovanoj soji. Svečanom puštanju u rad novog pogona prisustvovali su i vršilac dužnosti direktora kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Ijan Braun, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i privrednog i poljoprivednog sektora, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">