Kompanije iz Srbije mogu da povećaju izvoz u Hrvatsku, jer se na njihovu robu neće plaćati carina

Hrana izvozni adut

Hrvatska je od juče članica Evropske unije, ali zato nema više povlastice za trgovinu u regionu koje joj je omogućavao Sporazum o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA). Kompanije iz Srbije su tako dobile priliku da više izvoze u Hrvatsku, jer se na njihovu robu neće plaćati carina. Upućeni tvrde da bi sada Srbija mogla da postane i„glavni igrač” na regionalnom tržištu. Naročito povećanjem plasmana poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA, jer će hrvatska roba biti skuplja i manje konkurentna zbog povećanja carina.

Ulaskom Hrvatske u EU prosečna carina na njen izvoz u Srbiju od juče je trostruko viša, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umesto nulte carine imati 15 odsto davanja, odnosno 10 miliona evra novih troškova.

U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine kažu da su se pristupanjem Hrvatske EU promenili dosadašnji ekonomski odnosi, jer se od juče između Hrvatske i Srbije trguje u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), umesto u okviru Sporazuma CEFTA.

– Kada su industrijski proizvodi u pitanju, pristupanje Hrvatske EU neće značajnije uticati na trgovinske tokove između dve zemlje, jer prema CEFTA sporazumu razmena između članica CEFTA obavlja se bez carine, a kada je SSP u pitanju potpuno ukidanje carina sa naše strane u odnosu na EU biće 1. januara 2014. godine – kazala je za naš list Bojana Todorović, pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine.

Međutim, u oblasti prehrambene industrije menja se carinski režim. Između Srbije i Hrvatske se u okviru CEFTE obostrano primenjuje bescarinski pristup za oko 68 odsto proizvoda, dok su za ostale proizvode utvrđene preferencijalne kvote sa nultom ili preferencijalnom carinom u okviru kvote za osetljive proizvode kao što su meso, mleko, mlečne i mesne prerađevine, jabuke, pšenica, kukuruz, šećer, duvan, cigarete.

Prema SSP, Srbija može potpuno slobodno da izvozi poljoprivredne proizvode na tržište EU, bez carina i kvota (sem kvota sa sniženom carinom za goveđe meso, vino, pastrmke, šećer), dok Srbija prema EU zadržava carine na određene poljoprivredne proizvode i nakon isteka tranzicionog perioda 2014. godine. Zato su se uslovi za izvoz iz Srbije na tržište Hrvatske poboljšali, a na hrvatske proizvode se naplaćuju carine koje se primenjuju za članice Evropske unije.

Kod necarinskih mera, za nas se pooštrava režim izvoza u Hrvatsku jer će oni striktno primenjivati tehničke propise i standarde za industrijske proizvode, kao i sanitarne i fitosanitarne propise za poljoprivredne proizvode koji važe u celoj EU.

Ulaskom Hrvatske u EU očekuje se da prestane nelojalna konkurencija za naše proizvođače na hrvatskom tržištu, kao i da se hrvatsko tržište konačno otvori za pojedine proizvode iz Srbije. Takođe, očekuje se da ubuduće Hrvatska neće moći da favorizuje lokalne proizvode preko medijske kampanje poput „Kupujmo hrvatsko” i „Budimo Kroativni”.

Kako bi zadržali ovo tržište, hrvatskim kompanijama ostaje mogućnost da otvore pogone u Srbiji.

Od juče je za jedinu hrvatsku fabriku cigareta u Rovinju naročito otežan izvoz u Srbiju. Srbija će, prema SSP-u, moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine, ali se istovremeno očekuje da dođe do znatnog smanjenja uvoza hrvatskih cigareta. Cigarete fabrike iz Rovinja mogle bi da budu skuplje, međutim, proizvođač je već najavio da će sam preuzeti teret od oko deset miliona evra pomenutih dažbina na sebe. Naime za duvan i proizvode od duvana iz EU carina je 56,7 odsto, tako da će Srbija imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržište.

Za Srbiju će najveći problem biti izvoz šećera, jer je za izvoz u EU određena kvota od 180.000 tona, tako da količine koje Srbija izvozi u Hrvatsku moraju ući u tu kvotu. To znači da Srbija neće moći da održi izvoz šećera na sadašnjem nivou u Hrvatsku.

Autor: A. Mikavica
Izvor: Politika

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">