Reklama

Dosadašnja istraživanja govore da nagla zahlađenja i pad temperature u periodu sazrevanja kukuruza i berbe nisu pogodovala daljem razvoju gljive i produkciji aflatoksina

Dosadašnja istraživanja govore da nagla zahlađenja i pad temperature u periodu sazrevanja kukuruza i berbe nisu pogodovala daljem razvoju gljive i produkciji aflatoksina što pokazuju i prvi preliminarni rezultati uzoraka uzetih sa polja – kažu nadležni za Telegraf

Građani Srbije sa mirom mogu da piju mleko jer ono nema aflatoksina, kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu poljoprivrede.

Što je još važnije, aflatoksina nema u kukuruzu, pa ga samim tim nema ni u mleku.

– Nadležne inspekcijske službe su na terenu, aktivno se sprovode mere nadzora kako bi sprečile pojave gljivica i njihovih toksina i kako bi se izbegli problemi u vezi sa aflatoksinom. Fitosanitarni inspektori kontrolišu proces proizvodnje, transporta i skladištenja kukuruza, a dosadašnja istraživanja govore da nagla zahlađenja i pad temperature u periodu sazrevanja kukuruza i berbe nisu pogodovala daljem razvoju gljive i produkciji aflatoksina što pokazuju i prvi preliminarni rezultati uzoraka uzetih sa polja – ističu za Telegraf u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako kažu nadležni, sledeća i najvažnija faza je ispravno skladištenje. Oformljena je Komisiju za ocenu stanja useva kukuruza i praćenje sadržaja mikotoksina u kukuruzu roda 2013. godine koja je predložila set preventivnih mera kojih se proizvođači i skladištari kukuruza moraju pridržavati kako bi se sprečila pojava aflatoksina i drugih mikotoksina u kukuruzu roda 2013. godine.

– Ministarstvo poljoprivrede će u skladu sa rezultatima monitoringa, u svim fazama, kada je to potrebno preduzimati sve neophodne i zakonom propisane mere, kako bi se sprečile pojave nedozvoljene koncetracije aflatoksina u hrani, ali i hrani za životinje, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštavana – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kada je reč o nivou aflatoksina u mleku, pored nacionalnog monitoringa ostataka nedozvoljenih supstanci i štetnih materija, i sve mlekare su u obavezi da kroz plan samokontrole sprovode uzorkovanje i kontrolu sirovog mleka na otkupnim mestima i na prijemu u mlekaru.

– Praćenjem stanja na farmama, zatim proverom hrane za životinje i sprovođenjem naloženih mera, nije utvrđeno prisustvo nedozvoljenih koncentracija aflatoksina M1 u sirovom mleku. Mlekare su na otkupnim mestima i na prijemu sirovog mleka uzorkovale 2.321 uzorak mleka u periodu od 1. do 20.9.2013. godine i svi rezultati su pokazali da je nivo aflatoksina M1 u sirovom mleku u dozvoljenim granicama – zaključuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: telegraf.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">